”Det haster”: Danmark står overfor enorme skader, hvis ikke vi klimasikrer mere

Efter to ekstremt våde år i træk opfordrer forsikringsbranchens nu igen til handling. Ansvaret ligger hos både stat, kommuner og borgere, lyder det.
Foto af et oversvømmet hus. I forgrunden flyder en grøn affaldscontainer
Nogle kommuner blev hårdere ramt end andre i de to meget våde år 2023 og 2024. Samlet blev der anmeldt ikke færre end 38.686 skader efter skybrud de to år. Værst ramt blev Region Syddanmark. Foto: Getty Images

– Der er ingen tvivl om, at klimaforandringerne vil tage til de kommende år. Det samme vil skaderne på tusindvis af boliger, hvis ikke vi klimasikrer Danmark. Og det haster. Ansvaret ligger hos både stat, kommuner og borgere.

Læs også

Hofor skybrudssikrer hovedstadsområdet for mellem 30 og 40 milliarder kroner

Sådan siger underdirektør Pia Holm Steffensen i F&P – forsikrings- og pensionsbranchen. Brancheforeningen har kigget tilbage på 2024 og kan konstatere, at der i 2024 blev anmeldt flest skader efter skybrud i Region Syddanmark.

2024 var det næstvådeste år efter rekordåret 2023 set over ti år. Antallet af skybrudsskader i 2024 er 15.378 for hele landet – og der er dermed tale om et fald siden det ekstremt våde 2023. Her blev der anmeldt 23.308 skader efter skybrud.

Læs også

Skal vedligeholde 8 offshoreanlæg for små 100 millioner

Med 5.387 anmeldte skybrudsskader tager regionen den tvivlsomme førsteplads, med Esbjerg Kommune til at trække niveauet op. Esbjerg blev ifølge DMI ramt af fem skybrud i 2024, og i alt 1.249 mm nedbør. Det medførte 1.468 anmeldte skader – eller næsten en firedobling i anmeldte skybrudsskader i forhold til 2023.

Også Vejle og Kolding var hårdt ramt i 2024, og antallet af anmeldte skybrudsskader i de to kommuner på hhv. 634 og 423 er næsten dobbelt op set i forhold til 2023.

Stop benspænd

F&P har tidligere lanceret en rapport fra DTU, der viser, at Danmark står overfor skader på over 400 mia. kr. de kommende 100 år, hvis ikke der investeres massivt i klimatilpasning.

Læs også

Lokale kræfter på byggepladsen: 14 etagers kontordomicil sat i gang i Esbjerg

– Regeringen har for nylig givet de kommunale vandselskaber lov til at klimasikre danske hjem mod opstigende grundvand for 60 mia. kr. – og det er en god begyndelse. Men der er brug for meget mere. Ingen kommune eller borger kan løfte ansvaret selv, og vi opfordrer indtrængende regering og Folketinget til at investere massivt i klimasikring og fokusere på at få løst nogen af de regulatoriske benspænd, som står i vejen for at komme i gang med at klimasikre Danmark, siger Pia Holm Steffensen.

Relateret indhold