Hvis Aarhus Kommune kan opnå en CO2e-reduktioner på ca. 756.000 tons CO2e indenfor 5 år, kan kommunen blive klimaneutral i scope 1 og 2 i 2030. Der skal dog arbejdes intenst indenfor de otte indsatsområder, der er udpeget i den nye klimaplan:
- Energi
- Transport og mobilitet
- Natur og landbrug
- Materialer og ressourcer
- Fødevaresystem
Regnvandssøer skal sikre Viby mod øgede regnmængder
- By, land og byggeri
- Sammen om klima
- Aarhus i verden
Klimaplanen er nu – sammen med et indsatskatalog og miljørapport – sendt i fire uges høring frem til d. 20. februar. Inden afholdes også et informationsmøde om arbejdet frem mod klimaneutralitet.
– Med den nye klimaplan fokuserer vi på de initiativer, der giver størst mulig CO2e-reduktion for pengene. Planen er baseret på et her og nu billede af indsatserne, men den er dynamisk og kan justeres, hvis der eksempelvis opstår nye teknologiske muligheder, siger rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang.
Behovet er der
Der ér behov for en ny klimastrategi for Aarhus. Mange aarhusianere oplever allerede konsekvenserne af den globale klimakrise: Oversvømmede veje og kloaker ved skybrud. Stigende grundvand. Haver og marker er skiftevis knastørre og drivvåde.
Derfor indgik et bredt flertal i Aarhus Byråd i april 2024 en aftale om en ny klimastrategi for Aarhus i årene 2025-2030. Klimastrategien er udmøntet i den nye klimaplan for 2025-2030.
Klimasikring i modvind: Kan vi bygge smartere?
Aarhus Kommunes nyligt udpegede borgmester, Anders Winnerskjold, siger:
– Vi har alle sammen et ansvar. Som kommune kan vi skabe rammerne for klimaindsatsen, men vi kan ikke nå målet alene. Samarbejde på tværs og stærke lokale, nationale og internationale partnerskaber er nødvendige. Kun sammen kan vi skabe de nødvendige betingelser for udviklingen af nye teknologier, grøn innovation og nye vaner, der kan få os i mål med en grøn omstilling af Aarhus.