Den danske pavillon som byggeplads: Søren Pihlmann vil have os til at se potentialet i byggeaffald

Build of Site er titlen på den danske udstilling på årets Arkitekturbiennale, der vil have os til at bygge videre i verden uden at bygge nyt. Bag udstillingen står arkitekt MAA Søren Pihlmann.
Søren Pihlmann står bag en stor bjælke med en masse mindre sten i. Bjælken hænger i kæder. Hans arme hviler på bjælken
Kurator på årets Arkitekturbiennale, Søren Pihlmann foretager bl.a. en omfattende undersøgelse af den danske pavillon for at øge anvendelsesmulighederne af de materialer, der allerede findes i bygningen. Foto: pihlmann architects

Den Internationale Arkitekturbiennale

  • Arkitekturbiennalen – La Biennale di Venezia – finder sted hvert andet år i Venedig
  • Er verdens største arkitekturbegivenhed
  • Finder sted hvert andet år i Venedig
  • Over 60 lande deltager med udstillinger i de historiske pavilloner
  • Hovedtemaet for Arkitekturbiennalen 2025 er ’Intelligens. Natural. Artificial. Collective.’
  • Kurator for den samlede biennale af den italienske arkitekt og ingeniør Carlo Ratti
  • Dansk Arkitektur Center er udpeget som kommissær for det officielle danske bidrag til den 19. internationale Arkitekturbiennale
  • Projektet er skabt i samarbejde med Realdania, Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg.
  • Kurator på den danske pavillon 2025 er Søren Pihlmann

Den danske pavillon ved den 19. internationale Arkitekturbiennale i Venedig er kurateret af Søren Pihlmann, arkitekt MAA og grundlægger af pihlmann architects.

Han kan nu løfte sløret for årets danske udstilling. Den præsenterer et nyt mindset for bæredygtig arkitektur og en ny tilgang til materialers værdi. Det sker under titlen Build of Site.

Vi har allerede skabt det, vi har brug for. Derfor skal vi blive bedre til at forstå og finde værdi i det, der findes.

Søren Pihlmann, kurator og arkitekt MAA

Build of Site udfordrer traditionelle opfattelser af materialeværdi ved at vise, hvordan eksisterende komponenter fra byggeprojekter kan få nyt liv. Udstillingen har til formål at inspirere omverdenen til at adoptere en tilgang præget af ressourcebevidsthed og respekt for stedets iboende ressourcemæssige kvaliteter og potentialer. 

– Vi har allerede skabt det, vi har brug for. Derfor skal vi blive bedre til at forstå og finde værdi i det, der findes, forklarer Søren Pihlmann.

Work in progress

Det danske bidrag undersøger bl.a., hvordan gentænkning og genanvendelse af eksisterende byggeri og ressourcer kan løse nogle af de mest presserende udfordringer i arkitekturen.

I samarbejde med førende danske og udenlandske eksperter, herunder fra Det Kongelige Akademi, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og ETH Zürich, demonstrerer Søren Pihlmann hyperlokale metoder for genanvendelse af bygningers materialer, hvor Den danske Pavillon fremstår som et 1:1 casestudy i realtid.

Læs også

Hellerupvilla vinder Årets Arne

Det gøres helt konkret ved at lade den danske pavillon fremstå som en byggeplads under Arkitekturbiennalen, der finder sted fra den 10. maj til den 23. november. Her vil pavillonen kuratorisk fremstå som en udstilling, der sætter konkret fokus på vedligeholdelse af den danske pavillon gennem genanvendelse af de ressourcer, der allerede er i bygningen.

Med afsæt i Arkitekturbiennalens overordnede tema ’Intelligens. Natural. Artificial. Collective’, undersøger Søren Pihlmann, hvordan gentænkning og genanvendelse af eksisterende byggeri og ressourcer kan løse nogle af de mest presserende udfordringer i arkitekturen. Foto: Hampus Berndtson

Udstillingen præsenteres som en teknisk, æstetisk formidling af en igangværende proces – som et work in progress.

Ser potentiale i affald

Som led i sin kuratering gennemfører Søren Pihlmann en omfattende undersøgelse af den danske pavillon for at øge anvendelsesmulighederne af de materialer, der allerede findes i bygningen. Ved at kombinere eksisterende bygningsmaterialer med ukonventionelle biobaserede bindemidler, vil udstillingen demonstrere, hvordan vi kan bruge højteknologiske redskaber til at fremme biobaserede og genanvendende byggemetoder.

Søren Pihlmann i arbejdstøj oh sikkerhedssko læser sig op af en hvid væg. På gulvet ligger bunker med jord, plader i en kasse og en skovl
Søren Pihlmann har indtil videre arbejdet på den danske pavillon, dens budskab og udtryk i ca. halvandet år. Foto: pihlmann architects

Denne tilgang fremhæver potentialet i overskudmaterialer, som vi tidligere har betragtet som affald. Hermed demonstreres en ny arkitektonisk praksis, hvor formgivningen tager udgangspunkt i og henter inspiration fra det, der allerede findes på stedet.

Blander traditionelle og helt nye teknologier

Besøgende i den danske pavillon får i år adgang til et kunstnerisk vidensarbejde, der normalt er skjult for de fleste. Udstillingen demonstrerer derved de økonomiske, miljømæssige og æstetiske potentialer ved nye og radikale måder at genanvende velkendte ressourcer på.

Den danske pavillon vil fra maj til november fremstå som en byggeplads. Foto: Hampus Berndtson

– Vi trækker på flere centrale redskaber i arkitekturen: Både traditionelle og helt nye teknologier. Vi næranalyserer eksisterende bygningselementer og materialeressourcer og integrerer dem i et bæredygtigt kredsløb, der skal reducere vores ressourceforbrug, forklarer Søren Pihlmann.

Udstillingen gennemføres i samarbejde med førende akademiske institutioner, håndværkere og materialespecialister. Denne tværfaglige indsats gør det muligt at forene teknologisk udvikling med lokal ressourceanvendelse.

Læs også

Sætter enfamiliehuset i centrum på Arkitekturbiennalen 2027

Det overordnede tema på årets Arkitekturbiennalen er ’Intelligens. Natural. Artificial. Collective’.

Relateret indhold