100 mio. kr.: Fire danske PtX-projekter får støtte fra EU-fond

Den grønne omstilling har brug for investeringer i ny innovation, lyder det fra Energy Cluster Denmark. Nu har 100 mio. kr. fundet vej fra EU-fond til fire danske PtX-projekter.
Det eksisterende metanolanlæg ved PtX-anlægget i Kassø ved Aabenraa har modtaget 34,6 mio. kroner til innovationsprojektet Hyflex, så anlægget kan udvides og optimeres. Foto: Energy Cluster Denmark

Fire projekter, som på forskellig vis kan bidrage til skalering af Power-to-X-teknologier, er blevet tildelt 100 mio. støttekroner fra EU’s Fonden for Retfærdig Omstilling (FRO). Fonden yder støtte til de områder, der er mest berørt af omstillingen til klimaneutralitet.

Formand for indstillingsudvalget i Fonden for Retfærdig Omstilling, Peter Hansen, udtaler:

– Med bevillingen kan vi reducere den økonomiske risiko for de virksomheder, der tør at være helt fremme og satse på nye grønne teknologier og forhåbentlig bidrage til at give danske virksomheder en konkurrencefordel i forhold til Power-to-X.

De fire projekter er:

  • 34,6 mio. kroner til innovationsprojektet Hyflex. En partnerkreds med European Energy i spidsen vil etablere et brintlager og udvide og optimere det eksisterende metanolanlæg ved PtX-anlægget ved Kassø.
  • 23,7 mio. kr. til at øge konkurrencedygtigheden for Power-to-X. Pengene går til at udvikle et modulopbygget koncept til opsætning af elektrolyseanlæg. Det skal ske ved at analysere scenarier for skalerbare site-layouts. Bag projektet står Stiesdal Hydrogen, Everfuel, KK Wind Solutions, Welcon, Fredericia Maskinmesterskole (FMS), Syddansk Universitet (SDU), Work-Live-Stay Southern Denmark (WLS) og Energy Cluster Denmark. Samtidig vil man understøtte kompetenceudvikling inden for PtX i Sydjylland.
Læs også

Dansk PtX-anlæg bliver Skandinaviens største

  • 35 mio. kr. til at optimere sektorkobling ved integration af PtX-anlæg i det eksisterende energisystem. Bag projektet står European Energy, Aabenraa Kommune, DTU, Aabenraa Havn og EUC Syd.
  • 6,8 mio. kr. til projektet Fibrane. Vil videreudvikle en ny membranteknologi, der effektivt kan rense havvand til ultrarent vand til brug i elektrolyseprocesser. Aalborg Universitet står bag.

Har viljen til sektorkobling

Klyngeorganisationen for den samlede, danske energisektor, Energy Cluster Denmark, hilser de mange millioner kroner fra FRO velkommen. CEO Glenda Napier siger:

Den danske vilje til at sektorkoble giver gode forudsætninger for en dansk førerposition inden for Power-to-X, lyder det fra CEO i Energy Cluster Denmark, Glenda Napier. Arkivfoto

– Danmark har en stor fælles systemforståelse og vilje til sektorkobling, som giver os alle forudsætninger for at udvikle på en unik dansk førerposition inden for Power-to-X, siger hun og tilføjer:

– Men det kræver, at vi investerer i ny innovation og understøtter de store og små virksomheder, videninstitutioner og innovative startups, som udvikler de teknologier og innovative Power-to-X-løsninger, som den grønne omstilling har brug for.

Energy Cluster Denmark har ca. 500 medlemmer.

Relateret indhold