Arkitektfirmaet Dorte Mandrup og hovedentreprenør Einar Kornerup vinder i fællesskab Tømrerprisen 2024 for designet og opførelsen af det borgerrettede Sundhedshus i De Gamles By i København.
Bygherren, Københavns Kommune, havde et meget klart ønske ved udbuddet: Der skulle bygges mest muligt i træ og bæredygtigt.
Det ønske har arkitekterne fra Dorte Mandrup opfyldt, hvilket ses tydeligt inde i huset. Der er træ overalt: Bærende trækonstruktioner. Træ på indvendige overflader og gulve.
Receptionsområdet med en bærende konstruktion af 15 meter høje 3-charniers limtræsrammer. Skjult i etagedækkene finder man en hybridkonstruktion af Brettstapel og beton, hvor Brettstapel er træelementer udført i træ, der normalt ville blive anvendt til paller, spån eller flis.
Sundhedshuset, Møllegade, 2200 København N
- Samler rådgivnings- og træningstilbud for diabetes- og hjertepatienter
- Stod færdigt i juni 2024
- Anslået budget: 100 mio. kr.
- Indrettet med undervisningslokaler, caféområde, samtalerum, træningskøkken, træningssal og personalekontorer
- Udendørs etableres rekreative opholdszoner og træningszoner.
- Ny bygning udgør ca. 3.000 kvm. Bygning på 400 kvm er inddraget i projektet.
- Der er indtænke genbrug af materialer fra nedrevet bygning i tegl
Kilde: SMART / Byggefakta | Powered by Hubexo
”Tømrerprisen 2024 uddeles til arkitekt og hovedentreprenør som en anerkendelse af, at man i et godt samarbejde har skabt en bæredygtig og smuk bygning, hvor træet dominerer og imponerer,” lyder det fra priskomitéen.
Stor kreativitet, vilje og energi
Det borgerrettede Sundhedshus strækker sig over tre etager og ca. 2.900 kvm indeholdende undervisningslokaler, fitness/trænings- og multisale, samtale- og møderum, caféområde og køkken.
Byggebranchen snupper flere af årets designpriser
Samlet set finder priskomiteen, at arkitekt og entreprenør har udvist stor kreativitet, vilje og energi for at omsætte dagens vilkår i byggeriet til praksis. Dertil er resultatet blevet et meget smukt og funktionelt hus, der vil opfylde husets formål – et hus for borgere og sundhed – i mange år fremover.
Har omsat tegningerne til virkelighed
Det gode håndværk har været med hele vejen, lyder det fra priskomitéen om bygningen med den organisk buede form, der er delt i tre elementer. Fra det imponerende indgangsparti er der frit udsyn 15 meter op til kip.
Besøgende vil udefra måske ikke tænke bygningen som værende en bygning i træ. Men så snart man er inde, ændrer man mening. Fra det åbne midterparti er der adgang til bygningens to øvrige dele.
Huset rummer mange elementer og detaljer, der måtte laves anderledes end vanligt, roser priskomitéen. Hovedentreprenøren Einar Kornerup, der har omsat tegningerne til virkelighed i samarbejde med arkitekterne, udtaler:
“I EK er vi utroligt stolte over at modtage denne anerkendelse, som ikke kun hylder godt håndværk, men også træet som et organisk og bæredygtigt materiale. Tak for samarbejdet til ABC – Rådgivende Ingeniører, der har udført konstruktionsprojektet.”
Nytænkning og dristig arkitektur
Tømrerprisen er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond og uddeles hvert år af Københavns Tømrerlaug. Prisen, der lyder på 150.000 kr., belønner personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel.
Flere af Danmarks allerstørste arkitekter skal skabe Nordhavns nye park
Alternativt kan tømrerfaget have spillet en afgørende rolle. Tømrerprisen kan også gives ved nytænkning og dristig arkitektur, hvor træ er hovedbygningsdelen.
Det er et krav, at både håndværk og materialer er af høj kvalitet.