Grønt lys til nyt center for kongelig gravkirkes 1.000-årige historie

Om få år kan lokale og besøgende fra hele verden blive endnu klogere på fortællingen om Roskilde Domkirke som UNESCO verdensarv.
Roskilde Domkirke, som er opført omkring år 1200, er et af de tidligste eksempler på et kirkebyggeri af teglsten med gotikken som lysets nye stilart. Foto: Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke / Sara Peuron-Berg.

Med donationer på over 125 mio. i ryggen – først og fremmest fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Roskilde Kommune og Kulturministeriet – er der nu grønt lys til et besøgscenter lige ved den ikoniske Roskilde Domkirke.

Det nye verdensarvscenter skal ligge i dele af det store barokkompleks, Det Kongelige Palæ, midt i Roskilde. Med stor respekt for de historiske bygninger skal flere dele af Det Kongelige Palæ indrettes med udstillinger, der formidler historien om Roskilde Domkirke som UNESCO verdensarv. Derudover supplerer det kommende besøgssted Domkirken med moderne faciliteter som café, butik og undervisningsmiljø.

– Med verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke vil mennesker fra hele verden få øjnene op for, hvor rig en kulturarv, vi har i Danmark, med banebrydende håndværk, rig arkitektur og med kongelige historier af ypperste klasse, siger bestyrelsesformand i Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke, Morten Langager, der er bygherre på projektet.

Læs også

”Der gambles med Danmarks kulturarv” – 3D-projekt skal sikre bevaringsværdige bygninger

Roskilde Domkirke, der er kongelig gravkirke, er opført af teglsten omkring år 1.200 som afløser for en mindre frådstenskirke på samme sted.

I 1995 blev Domkirken optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, og de to kriterier, som ligger til grund for udvælgelsen, er den tidlige brug af teglsten på et kirkebyggeri i gotisk stil samt den gennemslagskraft, som Domkirkens status som kongelig gravkirke har haft på monumentets arkitektoniske og stilmæssige udtryk. Formidlingen i det nye verdensarvscenter vil i høj grad afspejle udvælgelseskriterierne i udstillingerne.

Læs også

Råt og raffineret: De skal stå bag Håndværkskollegiet i Roskilde

Det Kongelige Palæ har siden opførelsen i 1700-tallet haft flere funktioner; som kongelig residens, skole, museum, hjemsted for færdselspolitiet, kreativt rum for flere kunstnere – og siden 1922 også som administrativt knudepunkt for Roskilde Stiftskontor og bispebolig. Den funktion fortsætter som et stærkt symbol på samspillet mellem kongemagt og kirkeliv på tværs af tid.

Binder byens kulturhistorie sammen

Det nye verdensarvscenters centrale beliggenhed – med den ikoniske arkitekt Lauritz de Thurahs indgangsport direkte ud mod Roskildes Stændertorv – giver centeret en nøglerolle med at binde Roskildes kulturhistoriske miljø omkring Domkirken sammen.

Både inde i palæet og udenfor er visionen at skabe nye byrum i tidssvarende rammer med en solid historisk klangbund. Bl.a. inddrages palæhaven, så den dels i sig selv er en oplevelse og en oase midt i byen, dels genskaber en fysisk forbindelse mellem Domkirken og Det Kongelige Palæ. Verdensarvscentret vil også kunne tilbyde bedre tilgængelighed for bevægelseshæmmede mennesker.

Læs også

Klar til 300 år mere: Historisk flådebase åbner snart op til sprudlende storbyliv

– Det kommende verdensarvscenter bliver en samlende faktor for hele det kulturhistoriske miljø omkring Domkirken til glæde for både byens borgere og turister. At det ovenikøbet kan placeres i de dele af det smukke Kongelige Palæ, der vender ud mod byen og ind mod Domkirken, er intet mindre end en helt optimal løsning, siger Roskildes borgmester, Tomas Breddam.

Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke forventer, at det nye center kan slå dørene op i løbet af 2028.

Relateret indhold