Byggeriet ser ud til igen at buldre derudaf, vurderer bl.a. Bygherreforeningen og Byggefakta – Powered by Hubexo, der ser ind i 2025 i det netop offentliggjorte Bygherrebarometer.
De mange kommende bygge- og anlægsprojekter kræver bl.a. en stor mængde sten, grus, sand og ler. Det kræver derfor omhyggelig planlægning at sikre, at samfundet har de nødvendige råstoffer til rådighed, der er behov for i fremtiden. På den baggrund har et enigt regionsråd besluttet, at Region Syddanmark skal have en ny råstofplan.
Region Syddanmarks nuværende råstofplan er fra 2020. En ny råstofplan er nødvendig for at sikre, at der i de kommende år er den mængde sand, grus, sten og ler til rådighed, som samfundet har brug for til nye byggerier og anlægsarbejde. Formand for regionens miljøudvalg, Poul Erik Jensen, siger:
Geolog efterlyser national råstofstrategi – så hurtigt som muligt
– Vi oplever, at behovet for råstoffer generelt er stigende. Det er f.eks. erhvervsbyggerier, motorvejsbyggerier og udvidelse af jernbanen, der i vores region giver en stor efterspørgsel på sand, sten og grus. Derfor ønsker vi en ny råstofplan, så vi er sikre på, at der er udlagt de råstofområder, der skal til for at fremtidssikre forsyningen af råstoffer.
Skal have udlagt flere graveområder
For at et område kan udlægges som graveområde, skal regionen have foretaget en overordnet vurdering af forholdene i forhold til nabohensyn, støv, støj, natur, landskab, trafik og evt. fortidsminder i jorden. I sidste ende er det op til lodsejeren at beslutte, om der skal indvindes råstoffer på arealet eller ej.
I den nuværende råstofplan er der udlagt graveområder, der samlet kan dække det forventede behov for sand, grus og sten i Region Syddanmark i de kommende 30 år. Men i den nuværende plan er der områder, hvor forsyningssikkerheden vurderes at være væsentligt kortere.
Supersygehus står tidligst færdigt om 3 år – 525 millioner i kompensation til entreprenør
– På Fyn er forsyningssikkerheden for sand, grus og sten 12-14 år og muligvis kortere. Her skal vi have udlagt flere graveområder, så der er mulighed for, at projekterne kan forsynes med lokale råstoffer, og så man af hensyn til miljø og klima undgår at skulle transportere råstofferne over store afstande. Her vægter vi den gode dialog med lodsejere, naboer og indvindere højt, for når vi siger, at råstofferne skal indvindes lokalt, skal vi også være med til at sikre, at det sker med så få gener for lokalområdet som muligt, siger miljøudvalgsformanden.
Rift om arealerne
Region Syddanmark har forpligtet sig til at følge FN’s Verdensmål om ansvarligt forbrug og produktion:
– Det betyder, at vi fortsat har fokus på at fremme genanvendelse af de råstoffer, der nu engang er hentet op af jorden, så de kommende generationer også kan have råstoffer til rådighed. Herunder glæder det mig, at man også inden for branchen har fokus på, at vi i større omfang skal renovere gamle bygninger frem for nedrivning og byggeri af nyt, siger Poul Erik Jensen og uddyber:
Håndværkerfradraget vender tilbage – stor glæde hos DI og SMVdanmark
– Der er rift om arealerne i Danmark, og når vi vil have en ny råstofplan, handler det også om, at hvor der enten ikke er brug for at indvinde råstoffer, eller hvor gravearbejdet er afsluttet, der skal vi tage arealerne ud af råstofplanen, så de kan frigøres til andre formål, siger Poul Erik Jensen, der håber at se eksempelvis rekreative områder med natur og stor biodiversitet i tidligere graveområder.
Graveområder og interesseområder
Den nye råstofplan, der forventes at være færdig i slutningen af 2026, vil indeholde to typer arealreservationer:
- Graveområder, hvor råstofgravning forventes inden for den kommende planperiode.
- Interesseområder, der er en reservation af mulige fremtidige graveområder.
Det første, der sker, når arbejdet med den nye råstofplan går i gang, er, at Region Syddanmark vil bede borgere, lodsejere, indvindere, interesseorganisationer, virksomheder og andre myndigheder om at indsende deres ønsker og forslag til nye graveområder.
Åbner 8. håndværkerbutik på Fyn: Kortere vej til materialer
Regionen ønsker også input til, hvilke indsatser, strategier og retningslinjer interessenterne mener, råstofplanen skal indeholde.
Høringsperioden, der er på otte uger, sættes i gang i begyndelsen af 2025.