Masu transformerer finsk banegårdsplads: Fra rodet og stressende til grønt og trygt

Den trafikerede Kaivokatu-gade og den forblæste banegårdsplads i Helsinki skal med danske landskabsarkitekters hjælp transformeres til et trygt og grønt udemiljø.
Visualisering af en plads med masser af grønt i bede, stier til gående og cyklister samt mulighed for at sidde på bænke og ved cafeer
Forpladsen ved hovedbanegården i Helsinki skal forvandles fra et forblæst transitområde til et tiltalende og trygt byrum med mulighed for ophold og aktiviteter. Visualisering: Masu Planning

Hovedbanegården i Helsinki er et hovedværk i finsk arkitekturhistorie, men der mangler noget, når man kommer ud fra banegården: Der mangler opholdsmuligheder, overblik, overskuelighed, aktiviteter samt noget grønt for øjet og sjælen.

Banegårdpladsen set fra en anden vinkel. Her er en cafe, hvor folk sidder ude ved borde.
De foreslåede planter og træer hjælper med at tilbageholde regnvand i tilfælde af skybrud og nedsætte temperaturen under hedebølger. Dertil mindsker de påvirkningen af kraftige vindstød. Visualisering: Masu Planning

Dertil mangler der sammenhæng med de nærliggende ikoniske bygninger som Nationalteatret, Nationalgalleriet Ateneum og det tidligere hovedkontor for det finske postvæsen.

Nyt trafikhierarki

Alt dette ved de godt i Helsinki Kommune. De har derfor hyret de danske landskabsarkitekter i Masu Planning – der allerede har kontor i den finske hovedstad – som ansvarlig for en udviklingsplan for området.

Læs også

Nedlægger hegnet og samler Nørrebro om grøn aktivitetsplads

Planen skal bl.a. forbedre byens centrale byrum ved at prioritere fodgængere, cyklister og kollektiv trafik. Det nye trafikhierarki skal skabe en mere sikker og tilgængelig passage over den trafikerede Kaivokatu-gade, som dagligt krydses af en kvart million mennesker.

Rodet og stressende

Partner i Masu Planning, Malin Blomqvist, er designansvarlig for udviklingsplanen. Hun forklarer, hvordan de foreslåede trafikomlægninger vil styrke bylivet og samtidig fremhæve områdets ikoniske bygninger.

En kvart million mennesker krydser hver dag Kaivokatu-gaden. Nu skal de mere sikkert kunne komme omkring i området samt til og fra offentlig transport. Visualisering: Masu Planning

– Når man i dag træder ud fra hovedbanegården, fremstår området rodet og stressende. Der er ikke mange opholdsmuligheder, og det er svært at orientere sig. Sammen med kommunen har vi skabt en udviklingsplan, som sammenkæder de omkringliggende byrum og skaber et nyt, mere overskueligt og inviterende ankomstrum til Helsinki.

– Udover trafiksaneringen indeholder planen blandt andet en strategi for begrønning af området, udvikling af et imødekommende bymiljø og bedre orienteringsmuligheder. Blandt andet fremhæver vi indgangen til Nationalgalleriet Ateneum og inddrager kunsten i byrummet, forklarer Malin Blomqvist. 

En konkurrencedygtig storby

Udviklingsplanen er netop godkendt af miljøudvalget i Helsinki Kommune og er sendt til godkendelse i byrådet. Hvis byrådet vedtager planen, er forventningen at de fleste af ændringerne træder i kraft i begyndelsen af 2030’erne.

Læs også

H.C. Andersens Have vinder Dansk Landskabspris

Direktør i Helsinki Kommunes bymiljøafdeling, Ville Lehmuskoski, siger:

– Vi ønsker at udvikle de centrale byrum i Helsinki til en oplevelsesrig destination. For at centrum kan forblive levende og tilbyde flere tjenester, skal det være et sted, der inviterer til ophold. Vi ønsker også at være en internationalt konkurrencedygtig storby.

Banegårdspladsen set i mørke. Der er godt med ly og god oversigt
Masu Planning har arbejdet sammen med Helsinki Kommune på flere projekter. Her ved banegårdspladsen er opgaven bl.a. at skabe sammenhæng med de omkringliggende byrum og skaber et mere overskueligt ankomstrum til Helsinki. Visualisering: Masu Planning

Vild med vilje

Masu Planning er involverede i en række andre projekter i den finske hovedstad. Sammen med kommunen står de bag udviklings- og konceptplanen for Tölöviksparken – Töölönlahdenpuisto på finsk – der er en af de største parker i det centrale Helsinki.

Læs også

Danske broarkitekter snupper svensk rammeaftale

Den danske virksomhed har også været med til at producere ’Vild med vilje’; Helsinki Kommunes biodiversitetsguide.

Relateret indhold