Grundstenen til det tyske teknologiselskab Boschs nye domicil i Ballerup er nu lagt. Dermed er byggeriet officielt i gang. Det nye hovedkontor ligger på en 38.000 kvm stor grund på Telegrafvej i Ballerup – et solidt stenkast fra koncernens nuværende danske hovedkontor.
Den nye moderne bygning bliver på næsten 10.000 kvm og forventes at stå klar til indflytning i slutningen af 2026. Bygningen bliver en af de første industribyggerier i Danmark, som udføres i træ:
Træt af tung jura: 12 kommuner vil danne solcelle-selskab
– Det har været helt fundamentalt for os at kunne forene funktionalitet og mere bæredygtige valg i opførelsen af vores nye Bosch-bygning. Og vi har i alle aspekter af byggeriet haft fokus på valget af materialer ud fra netop de to parametre. Derfor var det også nærliggende, at vi skulle opføre bygningen i træ i stedet for beton, som man normalt ser i industrielle byggerier i dag, siger Karin Luths, der er byggeriansvarlig projektleder i Bosch.
Ifølge databasen SMART, der indsamler data om bygge- og anlægsprojekter i Norden, er det nye domicil designet af Designgroup Architects, mens NCC har vundet både totalentreprisen og ingeniørydelserne.
Et samlingspunkt
Det nye hovedkvarter for Bosch skal ikke blot huse kontorpladser, men skal være et samlingspunkt for mange af de afdelinger, som den tyske gigant har i Danmark.
Således vil man i det åbne stueplan samle en række funktioner som undervisningsfaciliteter til installatører/montører, mekanikere o.l., et stort showroom, serviceværksted og meget andet.
Træmoduler skal danne rammen om 341 nye lejligheder i Ørestad
Det er også i stueetagen, at husets hjerte findes. Her kan alle medarbejdere mødes og samles, uanset hvilken jobfunktion de har.
Mere synergi
Når det nye hovedkontor står færdigt, vil det som noget nyt kunne huse alle Boschs danske divisioner, som tæller omkring 400 medarbejdere i alt.
Adm. direktør i Robert Bosch A/S, siger Thore H. Pedersen, siger:
– Ved at integrere kontorer, værkstedsfaciliteter og træningslokaler under ét tag ønsker vi at skabe mere synergi – med det formål at styrke effektiviteten, holdånden og præstationen for vores kunder.
Skrapt CO2-krav til bygherrer i kommende Ballerup-bydel
Flere af de arkitektoniske tiltag, der er gjort i forbindelse med byggeriet, skal være med til at støtte denne synergi. Der vil bl.a. være én fælles hovedindgang, som medarbejder, kunder og andre besøgende alle bruger. Derudover skal åbne kontorer, store fællesrum og fleksible arbejdspladser indbyde til samarbejde på tværs.
Virkningsgrad på over 420 %.
Noget andet, der har været vigtigt for bygherren er, at der er et godt indeklima i bygningen. Til at dække bygningens grundlæggende energibehov til indeklima og komfort bruges selskabet egne innovationer.
Således vil industrigiganten få sin primære energi til hovedkontoret fra et anlæg, der udnytter jordens og grundvandets termiske lageregenskaber. Energien skal bruges til opvarmning og køling af bygningen samt til varmt vand i hanerne.
Naturgenopretter giga græsplæne til glæde for biodiversiteten
Opvarmning af vand samt af bygningen generelt i de kolde måneder vil ske via otte-ti Bosch Compress 7000-jordvarmepumper i forskellige størrelser. Pumperne indkobles til systemet efter behov og sikrer dermed optimal driftseffektivitet trods en varierende varmeprofil. Energibehovet vil dermed stemme overens med den faktiske varmeproduktion.
Kombinationen af forskellige varmepumpestørrelser og deres varierende effektafgivelser resulterer i en total virkningsgrad et godt stykke over 420 %, vurderer Bosch.