13 konkrete byrum i Aarhus Kommune får ekstra kærlighed de kommende år. Det er teknik- og miljø-rådmand Nicolaj Bang, der har udpeget disse 13 forsømte byrum for at skabe mere liv i lokalområderne.
Ved at opgradere byrummene får beboerne bedre muligheder for at bruge og opholde sig i hyggelige nærmiljøer.
De 13 byrum, som foreslås omdannet er:
- Ingerslevs Plads
- Torvene omkring Domkirken
- Fredens Torv
- Sankt Knuds Torv
- Cereskrydset
- Larsen-Ledets Gade, Trøjborg
- Østbanetorvet
- Rundhøjtorvet
- Stjernepladsen, Aarhus N
- Viby Torv
- Bomgårdshaven, Mårslet
- Et mødested, Harlev
- Stationspladsen, Hjortshøj
På toppen: Rains samler 12.000 kvm domicil og lager i Aarhus
Teknik og Miljø har kortlagt i alt 108 byrum samt analyseret og beskrevet 44 af dem. De 13 udvalgte projekter er dem med størst potentiale. Omdannelsen skal bl.a. løfte politiske ambitioner om øget trivsel og sundhed, mere grønt, mangfoldighed, klimatilpasning, mere byliv og handel.
Skal have en ordentlig overhaling
Blandt de øverste på listen ligger Rundhøjtorvet i bydelen Holme, der ligger ca. 5 kilometer sydvest for Aarhus centrum. Her skal den gamle p-kælder under torvet rives ned. Herefter genopbygges torvet med fokus på byliv, tryghed og 61 parkeringspladser i grønne omgivelser.
Fremadrettet skal Rundhøjtorvet gerne være et sted, hvor de lokale har lyst til at mødes og slå sig ned.
Mindre trafik, mere grønt: Planen for Vesterbro Torv er klar
– Rundhøjtorvet har længe trængt til en kærlig hånd, så skoleelever, og handlende igen får lyst til at slå sig ned og nyde området. Derfor har jeg lyttet til de lokale borgeres store ønske om et nyt torv og udpeget netop Rundhøjtorvet som et af de første byrum, der skal have en ordentlig overhaling og blive et indbydende mødested for lokalområdet, siger Nicolaj Bang.
Events og torvedage
Når torvet står færdigt i forventeligt august 2025 vil store staudebede skærme mod trafikken og gøre det trygt at opholde sig på de nye bænke. Brede fortove foran butikkerne skal give mere tryghed for fodgængerne, mens flere cykelstativer skal gøre det attraktivt at komme frem til indkøbsmulighederne på cykel.
På den runde plads kan lokale iværksættere holde mindre events og lave torvedage. Alt efter størrelsen på arrangementet er pladsen indrettet, så nogle af parkeringspladserne kan inddrages til særlige lejligheder.
Et løft til hele bykvarteret
Stadsarkitekt Anne Mette Boye har været med til at pege på netop Rundhøjtorvet som et byrum, der har potentiale til at løfte bykvaliteten i Holme.
Kender byggeriet indefra og ud: Build får ny institutleder
– Rundhøjtorvet er del af manges hverdag. Derfor håber jeg, at omdannelsen af torvet vil give et løft til hele bykvarteret og oplevelsen af at være der. Jeg er glad for, at det er lykkedes at få de mange behov og ønsker til at gå op. Et torv med en smukkere ramme og ny indretning kan være en invitation til butikker, brugere og naboer til et fornyet liv på torvet med plads til ophold, mødested og hverdagsliv, siger stadsarkitekten.
Arbejdet med at rive den gamle p-kælder ned starter i denne uge og vil stå på frem til nytår. Herefter begynder genopbygningen af det nye torv.