J-Plant, som er en del af energiforsyningen til Pituffik Space Base i Grønland – den tidligere Thule Air Base – skal have nye rammer og klargøres til moderne generatorer.
Aarsleff har indgået kontrakt på renoveringen, som bl.a. omfatter jord-, beton- og stålarbejder, byggepladsdrift og logistik samt udskiftning af facade, indvendige apteringsopgaver og installationer.
Projektet har en samlet kontraktsum på ca. 2,1 mia. kroner, hvoraf Aarsleffs del udgør 700 mio. kroner.
– Vi har opereret i Grønland i adskillige år og kender til at bygge under de særlige forhold, der gør sig gældende nord for polarcirklen. Samtidig har vi opbygget en god relation til både Pituffik Space Base og bygherren United States Army Corps of Engineers, fortæller Thomas Kofod Bentsen, der er afdelingsdirektør for Aarsleffs nordatlantiske aktiviteter.
Vejrlig og afsides beliggenhed
Siden aftalen blev indgået, har særligt logistikken været på programmet.
De særlige forhold – vejrlig og afsides beliggenhed – lægger nemlig hindringer i vejen for særligt materialeleverancerne, fortæller Thomas Kofod Bentsen og påpeger, at der årligt ankommer kun to planlagte ruteskibe til Pituffik; et fra Fredericia og et fra Norfolk i USA, og lufttransport af eksempelvis cement er stort set en umulighed:
Endnu engang succes for konferencen Future Greenland
– Da ruteskibene var afsejlet ved kontraktindgåelsen, har vi selv chartret skibe til transport af materiel og materialer. Der er altså blevet arbejdet intenst på at få mandskab og udstyr op til Pituffik, så vi ikke går i stå, når temperaturen daler og alt fryser til.
Han uddyber:
– Du kan ikke sammenligne byggeri i Nordgrønland med andre steder i verden. Vi arbejder i permafrossen jord et sted, hvor vintertemperaturerne når ned omkring 40 minusgrader, og udendørs arbejde kun er muligt fra juni til september. Alt mandskab og alle materialer skal sejles og flyves op til basen. Men netop de helt særlige omstændigheder gør Grønland så enestående, og vi glæder os til opgaven, siger han.
Opgaver uden kernekompetencer
Projektet vil kræve godt 30 medarbejdere ’on site’, når der er flest, og man er stadig i gang med dels intern og dels ekstern rekruttering, så det rigtige team af dygtige kompetencer sammensættes.
Thomas Kofod Bentsen fortæller, at teamet bl.a. skal støbe nye fundamenter og gulve, og man i alt regner med at anvende omkring 1.500 m3 beton på projektet.
Enige om regningen: Aarsleff kan lægge nyt museum godt bag sig
– Men vi skal også forstærke eksisterende konstruktioner med ca. 200 tons stål – og desuden løse opgaver, der ikke normalt hører til blandt vores kernekompetencer, tilføjer han.
– Først gælder det bortskaffelsen af de gamle, dieseldrevne ubådsmotorer, som har udgjort basens primære strømforsyning siden 1960’erne. Siden kommer renoveringen af bygningerne. Arbejderne på kraftværket afsluttes i 2028.