Ros til regeringens planer om ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse

DI, Dansk Metal og Danske Byggecentre tager positivt imod regeringens udmelding om at skabe et bredere gymnasium med et erhvervsrettet spor.
Planen er, at unge skal kunne tage den nye uddannelse fra 2030. Foto: Gettyimages.

Ved dagens folketingsåbning lød det fra statsministeren, at regeringen vil afsætte 2 mia. kroner årligt til en ny erhvervs- og professionsrettet uddannelse, som skal erstatte hf og kaldes epx.

Uddannelsen skal tage tre år og have et lavere karakterkrav end de andre gymnasieuddannelser – men de mere konkrete detaljer vil regeringen præsenterer i sin helhed i et udspil i oktober.

Årsagen er ifølge regeringen, at færre unge i dag søger en ren studentereksamen eller en ren erhvervsuddannelse efter grundskolen, mens flere søger en kombination af det boglige og det erhvervsrettede.

Læs også

SMVdanmark: Et vigtigt skridt, men vi er langt fra at være i mål

Udmeldingen om ny uddannelse bliver dog allerede nu modtaget positivt hos blandt andre DI:

– Der er alt for mange unge, der vælger stx (almen studentereksamen), fordi de ikke kan få øje på alternativerne. Vi skal åbne de gymnasiale uddannelser op, så koblingen til erhverv og professioner er langt tydeligere for de unge med bedre plads til at være i tvivl, siger vicedirektør Signe Tychsen Philip, DI, men som også påpeger, at der fortsat mangler mere information om uddannelsens opbygning og faglige elementer:

– Det er alfa og omega, at tilbuddet får niveauer og indhold, som er relevant og attraktivt for mange af de unge, som også i dag vælger en gymnasieuddannelse. Vi er særligt opmærksomme på overvejelserne om, at uddannelsen bliver 3-årig i lyset af, at hf tager to år i dag. Derfor holder vi naturligvis skarpt øje med, hvordan uddannelsen skrues sammen, og om den ekstra længde giver tilsvarende værdi, siger hun.

Må ikke blive en omvej

I Dansk Metal glæder forbundssekretær Kasper Palm sig også over regeringens planer om et bredere gymnasium, hvor flere unge kan blive inspireret til at tage en erhvervsrettet uddannelse:

– Vi må ikke underkende vigtigheden af, at vi får flere til at gå den faglige vej og blive smede, industriteknikere eller køleteknikere, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.

Læs også

Fagforbund: Giv 100.000 kroner skattefrit til nye faglærte

Regeringen lægger samtidig op til en skærpelse af adgangskravet til de nuværende 3-årige gymnasiale uddannelser. Hos Dansk Metal håber man, at det kan være med til at skærpe profilen mod de lange videregående uddannelser, mens flere på den nye uddannelse vil få en gymnasial eksamen og samtidig holde alle døre åbne. Her bliver det vigtigt at sikre, at der ikke bliver tale om en omvej for de unge, der er sikre på, at de vil gå den faglærte vej, understreger Kasper Palm:

– På en del af vores uddannelser er mere end halvdelen af eleverne under 17 år, og det viser jo, at mange unge er afklarede og går målrettet efter en faglært uddannelse. Det er helt afgørende, at den nye ungdomsuddannelse ikke bliver en omvej for disse unge, men at man selvfølgelig fortsat holder den lige vej til erhvervsuddannelserne åben, siger Kasper Palm.

Det rigtige signal

Hos Danske Byggecentre ser adm. direktør Palle Thomsen et erhvervs- og professionsrettet gymnasium som et spændende forslag med mange gode tanker bag – og han glæder sig til at se det endelige udspil:

– Grundlæggende mener jeg, at regeringen har fat i noget rigtigt, når de har fokus på, at unge ikke vil vælge en uddannelse, som låser dem fast langt ud i fremtiden, og hvor man altid har mulighed for at videreuddanne sig. Det synes jeg er meget positivt.

– Jeg vil gerne rose regeringen for at tage manglen på faglærte alvorligt. Jeg synes, det nye gymnasium sender et signal om, at regeringen ønsker flere faglærte og er villige til at investere i, at flere uddanner sig i den retning.

Relateret indhold