Dansk Byggeri: Stort behov for viden om byggeaffald

Det er bekymrende, at en netop offentliggjort undersøgelse fra Videnscenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald (VHGB) fortæller, at der fortsat mangler fokus på håndtering af byggeaffald, mener Dansk Byggeri.
Simon Stig-Gylling. Foto: Ricky John Molloy.
Simon Stig-Gylling. Foto: Ricky John Molloy.

En ny undersøgelse fra VHGB konkluderer, at der er problemer med håndtering af byggeaffald. For eksempel oplever en tredjedel af de adspurgte i undersøgelsen, at det er vanskeligt eller endog meget vanskeligt at fortolke og anvende reglerne for bygge- og anlægsaffald i praksis. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– Det kalder på stor opmærksomhed, når der stadig er behov for at slå hul igennem til byggeriets aktører i forhold til håndtering af byggeaffald. Vi har et videncenter for området, der har eksisteret i halvandet år, men vi må væbne os med tålmodighed, da vi endnu har til gode at se resultaterne udmønte sig, siger miljøchef Simon Stig-Gylling, Dansk Byggeri.

VHGB blev etableret i foråret 2016 på initiativ af Dansk Byggeri, der leder styregruppen bag videnscenteret, og etableret på Teknologisk Institut som et uafhængigt, selvstændigt og gratis tilbud til byggeriets parter. Centeret samler, udvikler og formidler konkret viden om håndtering af byggeaffald.

Stor forvirring

Den nye undersøgelse viser, at der stadig er stor forvirring om, hvem der lovmæssigt har hovedansvaret for at håndtere det miljøfarlige affald korrekt.

– Vi ser stadig en tendens til at skubbe aben rundt blandt byggeriets parter på grund af manglende lovforståelse. siger Simon Stig-Gylling og fortsætter:

– Knap 28 % af de adspurgte oplever i forbindelse med håndtering af byggeaffald for eksempel tid, økonomi og manglende viden som barrierer. Det billede kender vi i Dansk Byggeri fra samtaler med medlemmerne, og det tydeliggør, at området fremadrettet skal prioriteres højere.

Simon Stig-Gylling fremhæver, at det er positivt, at regeringen har offentliggjort et nyt lovkompas på miljøområdet, men forventer, at det vil tage mange år, før det bliver fuldt implementeret. Derfor vil der med udløb af midlerne til centeret i november 2018 stadig være et behov for nem og gratis formidling i årene frem for hele byggeriets værdikæde.

– Derfor vil vi i Dansk Byggeri arbejde videre med de positive kræfter, der er samlet omkring VHGB, siger Simon Stig-Gylling.

Relateret indhold