540.000 bygninger har i dag et energimærke, der ranglister bygningen efter skalaen A til G, hvor A er udtryk for, at alt fra isolering til vinduer og udluftning søger for en energieffektiv bygning, mens G er et udtryk for, at der fyres for gråspurvene, og omkostningerne til varme og el ligger i den høje ende. Og netop den kategori befinder 37 procent af de energimærkede boliger sig i. Det svarer til, at ca. 200.000 bygninger har energimærket E eller dårligere.
– Omkring 50.000 af bygningerne med et mindre godt energimærke ligger i landets yderområder, hvor der også ligger en stor del ældre eller tomme huse, som trænger til en kærlig hånd. Men også i hovedstadsområdet er der mange bygninger, hvor der bliver fyret for gråspurvene. Det er blandt andet, fordi der er mange ældre etagebygninger, som har mellem 100 og 200 år på bagen. De lever derfor ikke op til de nuværende krav om energieffektivitet, forklarer chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen og uddyber:
– Der er stadig mere end én million bygninger, som ikke har et gyldigt energimærke, så de ca. 200.000 bygninger med et energimærke E eller lavere er et lavt tal, i forhold til hvor mange bygninger der i virkeligheden trænger til at blive energirenoveret.
Salgsprisen går op
Men der kommer hele tiden flere bygninger, som får vurderet den energimæssige stand. På bare to år er antallet af energimærkede bygninger steget med 120.000.
– Det er, fordi det er et lovkrav, at boligen skal energimærkes, når den skal sælges. Men det betyder også noget for salgsprisen. Den stiger nemlig i gennemsnit 50.000 kroner, hver gang energimærket hæves en tand. Der ligger en stor opgave i at få de bevaringsværdige huse i yderområderne, som er sværest at sælge, op på en energimæssig god stand, siger Camilla Damsø Pedersen og tilføjer:
– Samtidig ved vi, at bygninger i dag står for cirka 40 procent af hele Danmarks energiforbrug, og derfor er det nødvendigt, at det bliver attraktivt for flere boligejere at spare på energien og energirenovere.
Læs mere i Dansk Byggeris Energianalyse 2017.