101 nye lønmodtagere i job hver dag i fire år

Dansk Byggeris cheføkonom efterlyser flere initiativer, der får seniorerne til at blive på arbejdsmarkedet.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Mange trak på smilebåndet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen ved Folkemødet på Bornholm citerede en af sine forgængere med ordene “det går ufattelig godt” i Danmark.

Og noget tyder på, at han har ret, i hvert fald hvis man spørger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg, der siger til Dagens Byggeri, at det går i hvert fald godt i dansk økonomi i øjeblikket:

– Vi får formentlig i 2017 for første gang i 11 år en økonomisk vækst på over to procent. Det fortæller også lidt om, at der har været mange år, hvor det har set sløjt ud. Det er især arbejdsmarkedet og boligmarkedet, der går godt, og i modsætning til nogle af de tidligere år efter finanskrisen har vi flere vækstmotorer på én gang, som trækker dansk økonomi, siger Bo Sandberg.

Fire år med job fremgang

Han henviser til fremgang i såvel eksport, privatforbrug og boligbyggeriet. Dertil kommer, at der netop i disse dage kan fejres fire års jubilæum for vendingen på arbejdsmarkedet:

– Bunden var nået i april 2013, og de seneste tal for april 2017 viser, at der er kommet 150.000 flere i job på de fire år. Et hurtigt regnestykke viser, at der hver eneste dag i de forløbne fire år er kommet yderligere 101 nye lønmodtagere i job. Derfor er den vigtigste udfordring i økonomien, at vi undgår flaskehalse på arbejdsmarkedet. Men indtil videre har arbejdsstyrken steget næsten lige så meget som beskæftigelsen. Vi ser dog begyndende udfordringer med at skaffe ingeniører og projektledere, men også eksempelvis tømrere og elektrikere, siger Bo Sandberg videre.

Ikke nok

Han hilser regeringens nyeste udspil for at få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet velkomment, men han tvivler på, at det er tilstrækkeligt:

– Det er et skub i den rigtige retning, men det kan bestemt ikke stå alene. Der skal fortsat hankes op i værktøjskassen med reformer. Vi har set, at tidligere reformer på eksempelvis efterlønnen virker. En stor del af de mennesker, der ellers ville være gået på efterløn, bliver på arbejdsmarkedet, og der er job til dem, slutter Bo Sandberg.

Relateret indhold