Engang handlede det om at lave tilbygninger og ombygninger og gøre folks huse større, så det stadig så pænt ud. Det har mange arkitekter og byggefirmaer overalt i verden gjort til deres specialer gennem mange år.
Men nu er der i Japan kommet et nyt speciale på markedet, som udgør en ny udfordring for hele branchen. Flere og flere husejere kommer nemlig og vil have deres hus bygget mindre.
Det afspejler den alvorlige demografiske udvikling i landet, hvor en fjerdedel af alle japanere allerede i dag er over 65 år gamle. En udvikling, som kun vil blive endnu værre i de kommende årtier.
Samtidig bliver der færre husholdninger. Flere og flere af alle disse ældre bor alene, en eller to, men mange af dem ønsker alligevel at blive boende til det sidste, hvor de har boet med deres børn gennem det meste af livet.
Så udfordringen består i at formindske det halvgamle hus, som måske ligefrem for 20-30 år siden har været gennem en tilbygning, således at det kommer til at passe til den eller de gamles behov i hverdagen. Det gælder om at kunne bevæge sig rundt, selv om man ikke længere er så godt gående, og det gælder om ikke at behøve at opvarme og nedkøle flere værelser, end man har brug for.
– Vi har ingen faste måltal, men vi forventer, at der bliver flere af den slags renoveringer for ældre mennesker i fremtiden, fortæller Naomi Furuya, der er PR-direktør for typehusfirmaet Panahome, der har gjort den slags “downsizing”-projekter til et af sine specialer, til Dagens Byggeri.
– Vi har en masse knowhow i, hvordan vi skaber et behageligt miljø for dem, fortsætter hun.
Indrettet til alderdom
Panahome har blandt andet formindsket et familiehus i bydelen Sakai ved storbyen Osaka, således at der ikke alene bliver færre værelser i den øverste etage, men også bedre lys i det ældre pars dagligstue i underetagen.
Et ægtepar, som begge er 69 år gamle, har fået indrettet sig en helt ny stue i det, der også i gamle dage havde været husets dagligstue. De har fået et splinternyt udjævnet trægulv, så det er lettere at installere ældre-udstyr, de har fået spisekøkken, de har fået lys ovenfra, og endelig har man benyttet anledningen til at forbedre jordskælvssikringen af huset, således at det nu lever op til vore dages regler for bymæssig bebyggelse.
Få årtier tidligere havde de to etager i det 90 år gamle hus, som oprindelig tilhørte mandens forældre, rummet 120 tætpakkede kvadratmeter med syv små værelser, hvor seks familiemedlemmer i alle aldre havde levet deres travle liv. Men efterhånden flyttede den ene efter den anden hjemmefra. For seks år siden døde mandens gamle mor som den sidste, og huset havde faktisk stået tomt i flere år inden renoveringen, som mange gamle huse i Japan gør i disse år.
Da det gamle par blev pensioneret, valgte de at bruge en stor portion af pensionsopsparingen på at indrette mandens barndomshjem til deres egen alderdom, således at det kom ned i en størrelse, hvor de orkede oprydning og rengøring. Halvdelen af overetagen forsvandt, og de små værelser i resten af overetagen blev samlet i et pænt stort soveværelse. Trappen op til overetagen blev gjort mindre stejl og fik et stabilt gelænder.
For dyrt at rive ned
Mange bedsteforældre rundt omkring i Japans byer er i samme situation, og derfor venter man hos Panahome og mange af firmaets konkurrenter, at den slags projekter bliver langt hyppigere i de kommende år.
Selv om de gamle huse bliver lavet radikalt om, så er det i mange tilfælde billigere at formindske dem, end det ville have været at rive dem ned og bygge et helt nyt hus. Hvilket man normalt ville vælge at gøre inden for den japanske byggebranche.
Derfor er der inden for de seneste ti år kommet flere og flere ordrer på downsizing-projekter. Hirotsugu Nakaura, en arkitekt fra Osaka, som har specialiseret sig i dette felt, fortæller til avisen Yomiuri Shimbun, at der nu er flere ordrer på formindskelser af huse, end der er på udvidelser og tilbygninger.
Man skal imidlertid være forsigtig, advarer han, før man beslutter sig for at formindske sit hus. Man skal have huset ordentligt undersøgt af professionelle, før man forelsker sig for meget i et renoveringsprojekt. Normalt er japanske huse fra starten af ikke bygget til at vare evigt – sjældent længere end 40-50 år.
– I gamle huse kan fundamenterne være forringede, og søjler og vægge kan være svækkede. I nogle tilfælde kan huset være ødelagt af myrer. I de tilfælde vil det koste mindre at bygge et helt nyt hus, siger Hirotsugu Nakaura.
Man kan også støde ind i det problem, at gamle huse ikke opfylder vore dages regler til bebyggelsesprocenter, afstand til nabolinjer og lovkrav til byggematerialer. Hvis man skal have godkendt sit downsizing-projekt på rådhuset, skal huset pludselig leve op til disse regler, som ikke eksisterede, da det i sin tid blev bygget – hvilket ifølge Hirotsugu Nakaura i mange situationer gør projekter umulige.
Ifølge tænketanken Housing Renovation Promoting Council i Tokyo, som forsøger at stimulere japanske familier til at renovere i stedet for altid at bygge nyt, blev en fjerdedel af de huse, som i 2014 var over 30 år gamle, og som blev renoveret det år, gjort mindre. I de andre tre fjerdedele af tilfældene var der stadig tale om gammeldags udvidelser.