Corona har overtaget meget af den bredere nyhedsdækning lige nu. Men der pågår stadig politiske forhandlinger, som ikke har noget med helbredet at gøre.
Deriblandt forhandlingerne om en national infrastrukturplan, som snart forventes at kunne begynde. Og i den forbindelse har en stribe af beton- og bygebranchens større spillere valgt at gå sammen om en opfordring til politikerene: Indfør krav til CO2-reduktioner i alle offentlige anlægs- og infrastrukturprojekter, lyder meldingen.
Gruppen kalder sig “Alliance for bæredygtig infrastruktur2”, og den omfatter følgende partnere: Klimapartnerskabet for finanssektoren og energiintensiv industri, tænketanken Concito, DI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI, AlsFynBroen, 3F og FLSmidth.
– Det er afgørende for realiseringen af 70 procents-målet i 2030, at både byggesektoren og materialeindustrien bidrager. Det kan ske med en stimuleret efterspørgsel, hvor det offentlige går forrest med CO2-reduktioner i anlægs- og infrastrukturprojekter, siger Michael Lundgaard Thomsen, formand for klimapartnerskabet for energiintensiv industri og direktør for Aalborg Portland.
Anbefalingerne kort
Konkret foreslår parterne bag Alliance for bæredygtig infrastruktur, at der i den kommende infrastruktur- og grønne mobilitetsplan kommer en politisk beslutning om krav til CO2-reduktioner i anlægs- og infrastrukturprojekter – helt som for byggeriet i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri og gerne fra 2023 med særligt fokus på anlægsfasen.
Derudover bør infrastrukturaftalen omfatte etableringen af en taskforce, som primo 2022 skal komme med anbefalinger til implementering fra 2023 herunder om krav og incitamentsstrukturer om CO2-reduktioner i udbud.
Desuden bør der etableres et klimaforum, hvor infrastrukturselskaberne og øvrige relevante aktører kan dele viden og erfaringer med henblik på implementering i praksis, lyder det fra parterne.
– Cementproduktion alene står for omkring 7 procent af verdens CO2 udledning. Vi har et stort udviklingsarbejde i gang omkring at skabe CO2 reduktioner indenfor cementproduktion. Vores ambition er at stille teknologi til rådighed senest i 2030, så produktionen kan foregå uden emission, siger Carsten Riisberg Lund, Cement President i FLSmidth.