Ung rådgiver trådte frem i genskabelsen af museum

34-årige Charlotte Rask Jensen fra EKJ er blandt de fem finalister til Årets Unge FRI-rådgiver. Hun er nomineret for sit arbejde med opførslen af det nye Frihedsmuseum i Churchillparken nær Kastellet i København, hvor hun stod for byggeledelsen.
Charlotte Rask Jensen er fjerde finalist af i alt fem til FRI's Årets Unge Rådgiver 2021. Foto: Camilla Hylleberg.
Charlotte Rask Jensen er fjerde finalist af i alt fem til FRI's Årets Unge Rådgiver 2021. Foto: Camilla Hylleberg.

I 2013 brændte det tidligere Frihedsmuseum i Churchillparken på Østerbro i København ned. Det er netop blevet genopført, moderniseret og udvidet betragteligt.

Placeringen sætter respekten for omgivelserne i højsædet. Det meste af museet er derfor placeret under jorden, og i forbindelse med anlægsarbejdet er der blevet udført både arkæologi, grundvandssænkning, jordankre og spunsning.

Indvendigt i det færdige museum er betonkonstruktionerne alle støbt med færdige overflader, og det vil sige, at alle installationer har skullet indtænkes meget tidligt i byggeprocessen, da det ikke praktisk ville kunne laves om sidenhen. Det hele betød et meget højt antal involverede og utrolige mængder af koordinering og kommunikation – noget, der påhvilede byggelederen.

– Trods Charlottes unge alder overtog hun byggeledelsen efter en erfaren kollega, som gik på pension, og hun skulle fra første dag vise sit værd og fylde “store sko” ud fra starten. Charlotte er af natur en “byggeplads-moderator”, der skaber en god stemning både ved mødebordet og i udførelsen, og som også formår at samle kollegaer, entreprenører, samarbejdspartnere og bygherre i forhold til at få løst de til tider svært anspændt dialoger og kritiske situationer. Dette løstes altid med en seriøs indgangsvinkel og omhyggelighed samt et ukueligt godt humør, som altid bæres med et smil på læben. Charlotte har derudover stor kundskab for kompleksiteten i byggeriet og flair for de kontraktuelle forhold, der er i byggebranchen, samt en kompetence inden for rettidig afdækning af grænseflader, som kan blive kritiske i udførslen, fortæller hendes chef, Hans Peter Nielsen, leder for byggeledelse, Project Management i EKJ.

Museet genåbnede i juli 2020.
Museet genåbnede i juli 2020.

Bygherren ønskede en synlig byggeledelse, og det leverede den unge rådgiver hele vejen igennem.

– Charlotte var fuldt bevidst om vigtigheden af projektets sammenspil med den omverden det befandt sig i. Både i forhold til naboer til byggepladsen, de driftsfolk, som senere skulle drifte bygningen, og Nationalmuseets udstillingsfolk. Derudover havde Charlotte en evne til at strømline koordinering og fremdriftsstyringen af byggeriet. Som bygherres repræsentant lagde jeg fra start ikke skjul på, at der var behov for en synlig byggeledelse, som turde tage ledelsen og sikre at kommunikation på byggepladsen var afstemt mellem alle parter. Charlotte var ikke sen til at tage styringen og sætte dagsorden på byggepladsen. Hun formåede på en god, kommunikativ måde at formidle komplicerede budskaber, så de blev gjort letforståelige. Hendes engagement skinnede igennem og smittede unægtelig af på alle parter, siger projektchef ved Slots- og Kulturstyrelsen Heidi Johansen.

Relateret indhold