Nyt Hospital Hvidovre
- 32.000 m2 nyt hospital.
- 240 nye patientværelser med én seng samt ombygning af eksisterende 4-sengstuer til 1-sengsstuer.
- Ombygning af eksisterende hospital.
- Mere dagslys ind i den eksisterende bygning.
- Ny Fælles Akutmodtagelse, ny Hjerteafdeling, ny Børne- og Ungeafdeling samt et nyt Barselsafsnit, som er tæt integreret med et nyt Neonatalafsnit.
- Byggeriet forventes færdigt i 2022.
- Projektet Nyt Hospital Hvidovre er finansieret med ca. 1,7 mia. kr. af Statens Kvalitetsfond og Region Hovedstaden.
Netop nu opsættes den ene hvide aluminium flade efter den anden, og snart vil store dele af nybyggeriet Nyt Hvidovre Hospital være klædt på i lette og lyse facader. Facaden er i hvide og grålige nuancer, og er lavet af aluminium, glas og fiberbeton. Materialerne er valgt med omhu og ud fra kriterierne om, at overfladerne skal være robuste og så vedligeholdelsesfri som muligt.
Den røde tråd
En vigtig detalje ved de nye facader er, at de skal forbinde det nye byggeri med det oprindelige hospital. Facaden bliver derfor udsmykket med et rillet bånd af beton, som skal sende tankerne tilbage til den rillede betonfacade på det gamle hospital.
Betonen på de nye facader er skabt af kunstneren Ruth Campau, der også er kvinden bag de store kunstværker, der hænger i center 1, 3 og 4. Den rillede beton er med andre ord en afstøbning af hendes karakteristiske penselstrøg.
– Jeg håber, at facadernes udtryk forbinder det gamle og det nye hospital på en æstetisk måde, men så man samtidig fornemmer tidens forskellige aftryk. I 70’erne brugte man en industriel fremstillet rillet beton, hvor det i dag er et mere forfinet og menneskeligt udtryk, der vil afsløre sig i betonet, forklarer kunstneren.
Ruth Campaus penselstrøg vil ses på de høje søjler, som ligger i stueplan, og på et bånd over søjlerne, som løber omkring hele hospitalet. Søjlerne og båndet vil så at sige “bære” hospitalets øverste etager, som arkitekten beklæder med de hvide facadeelementer.
– Alt i arkitekturen er maskinelt fremstillet, så det er ret tydeligt, når der pludselig kommer et element ind, som er menneskeskabt og håndlavet. Det blødgør arkitekturen, fortæller Ruth Campau.
Giv os i dag vort daglige lys
Udover de lette og lyse facader består fronten af det nye hospital af en masse vinduer. Dagslys er vigtigt, og for at udnytte sollysets sundhedsmæssige potentiale bygges der store vinduespartier hele vejen rundt i det nye hospital.
Vinduernes udformning og placering afhænger af, hvilket verdenshjørne vinduet vender mod. Nordvendte patientværelser får for eksempel større vinduespartier, og øst-, syd-, og vestvendte patientværelser planlægges forskelligt, alt efter solens vinkel og vores døgnrytme, så hospitalets patienter og personale ikke generes af for meget lys og varme i løbet af dagen.
Derudover beklædes byggeriet med udvendig solafskærmning, der skal hjælpe med at opretholde et sundt indeklima, så stuerne ikke bliver overophedet i løbet af solrige dage.