Den 30. januar omkring middag kommer en mand ind på Sanni Nielsens værtshus i stueetagen i den bevaringsværdige ejendom Vestergade 69, der ligger i Aarhus.
Han fortæller, at Sanni Nielsen har 20 minutter til at få sig selv og gæsterne ud – bygningen har slået revner. Det bliver startskuddet for end lang og snørklet konflikt, der endnu ikke har set sin ende.
Der er nemlig uenighed om, hvem der bærer ansvaret. MT Højgaard er nemlig i gang med et byggeri ved siden af, og det var først, da de begyndte at sætte sekantpælevægge i jorden, at bygningen tog skade.
Bygningen er lige nu rømmet for mennesker, der alle afventer de undersøgelser, som MT Højgaard iværksatte kort efter evakueringen.
Dårlig fundering
Jens Winther er direktør hos NorCap Development, der er bygherre på projektet. Ifølge ham er det hverken bygherre eller entreprenøren, der kan bebrejdes for skaderne. Det er huset, den er gal med.
– Etagebygningen er utilstrækkeligt funderet. Det er muligt, at det ved dens opførelse i 1907 havde været anset som tilstrækkeligt, men det er der endda nogle af vores teknikere, der tvivler på, siger Jens Winther.
Senere skrev Dagens Byggeri, at MT Højgaard var indblandet i en lignende sag blot 65 meter fra Vestergade 69 for 15 år siden. Tilbage i 2004 erkendte entreprenørvirksomheden, at det var deres byggeri, der var skyld i evakueringen.
Det har ikke fået dem til at tage skylden i sagen om Vestergade 69.
Pladsen lukkes
En uge efter evakueringen af bygningen kom der en ny udvikling i sagen. Det viste sig nemlig, at Aarhus Kommune ikke havde givet tilladelse til, at byggeriet overhovedet måtte gå ind i den fase, der måske – måske ikke har forårsaget revnerne i Vestergade 69.
– De skal dokumentere, at byggeriet er sundhedsmæssigt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt og så i øvrigt også, om byggeloven er overholdt. Det har de ikke gjort her, og derfor har vi nu stoppet byggeriet, indtil de overholder de vilkår, vi har sat, siger Ann Hamborg, der er chef for byggeri under Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Det undrede dog MT Højgaard og bygherren.
– Der er helt sikkert sket en misforståelse, for der er både en grave/støbe-tilladelse og en byggetilladelse, og her er der forskellige vilkår. Det er heller ikke alt materiale, der skal fremlægges endnu, og det er noget, vi skal have afklaret med kommunen i nær fremtid, siger Jens Winther.
Hvad så nu?
Hvor efterlader det så beboerne i ejendommen og Sanni Nielsen, der taber 250.000 i omsætning hver måned?
Indtil videre må de vente på, at resultaterne af undersøgelserne kommer tilbage. De kan fortælle, om det var en pludselig skade eller en sætningsskade – en ting, der vil gøre stor forskel for, om beboerne får erstatning.
Arbejdet kommer ikke nogen vegne lige nu, og ifølge en af ejendommens beboere er de blevet tilladt adgang til bygningen i en kort periode hver dag.