Om projektet
- – 216 rammede betonpæle
- – 536 kubikmeter in situ-støbt genbrugsbeton i fundamenter og terrændæk
- – 610 kubikmeter in situ-støbt genbrugsbeton i ringmuren
- – 1.228 kvadratmeter multihus inkl. aptering og bygningsteknik
- – Bygherre: ARC – Amager Ressourcecenter
- – Arkitekt: BIG/Krilov A/S
- – Rådgivende ingeniør: COWI A/S
Et spændende forsøg med genbrugsbeton er i gang på Bådehavnsgade i Københavns Sydhavn, hvor Amager Ressourcecenter (ARC) og Københavns Kommune som bygherre får opført et nyt genbrugscenter. Genbrug og cirkulær økonomi udgør grundprincipperne bag centret, som er en del af Københavns Kommunes klimaplan for 2025 om at nedbringe udledningen af CO2.
Principperne gør sig ganske naturligt også gældende for selve byggeriet af centret, hvor man benytter genbrugsbeton i udstrakt grad. Genbrugscentret skal nemlig også vise, hvor langt en bygherre kan komme med genbrug af byggematerialer, og samtidig bidrage med nyttige erfaringer i den fremtidige udvikling og anvendelse af genbrugsbeton.
Genbrugsbetonen bruger vi primært til en ringmur omkring centret, som danner en støjskærm til vores naboer.
Projektleder Theis Rasmussen Amager Ressourcecenter – ARC
– Betonen kommer langt hen ad vejen fra en nu nedrevet gammel HOFOR-skorsten, som Norrecco nedknuser og betonvirksomheden Unicon omdanner til brugbar genbrugsbeton. Oprindeligt blev der arbejdet med to løsninger for blanding/produktionen af genbrugsbeton, at knuse betonen fra skorstenen og fragte det direkte hertil og blande den nye beton i et mobilt blandingsanlæg. Denne løsning stiller høje krav til egenkontrollen, dokumentation og uddannelse af personale, så i stedet valgte vi at lade et anerkendt betonværk, i dette tilfælde Unicon, stå blandingen af genbrugsbetonen, forklarer projektleder Theis Rasmussen, ARC.
Stort arbejde
Centeret består – når det er færdigt i foråret 2019 – af en 5.000 kvadratmeter stor genbrugsplads, der er formet som et 8-tal. Derudover er der et cirka 1.000 kvadratmeter stort multihus med bl.a. værksteder og faciliteter til formidling, hvor borgere, studerende og virksomheder på sigt vil kunne hente nyttig viden og inspiration til at genbruge mere. Tilkørslen til containerpladsen, foregår via en bred sluse under multihuset.
– Genbrugsbetonen bruger vi primært til en ringmur omkring centret, som danner en støjskærm til vores naboer. Men vi har også støbt gulvet i huset med genbrugsbeton, siger projektlederen.
Forsøg i fuld skala
De danske standarder tillader normalt kun at man udskifter 10-30 procent af stenfraktionen med genbrugsbeton, og betonen må kun bruges til konstruktioner i passiv miljøklasse som for eksempel indendørs gulve. Men byggeriet i Sydhavnen skal gøre op med begge begrænsninger.
– Her anvender vi 100 procent groft tilslag (stenfraktionen) i ringmuren, og det bliver første gang, man anvender genbrugsbeton til beton i aggressiv miljøklasse. Vi opskalerer så at sige et forsøg til fuld skala for at eftervise genbrugsbetonen høje kvalitet og anvendelighed. Så det er helt klart et af de områder, hvor vi virkelig flytter noget, fastslår Theis Rasmussen.
Udviklingsprojektet har stort fokus på bl.a. CO2 udledning, bevare naturlige ressourcer og økonomi, men er ikke valgt af økonomiske årsager, men netop for at skubbe til den bæredygtige udvikling.
– Det har været et stort arbejde med mange små og store bump på vejen, og det bliver helt klart nødvendigt at tilpasse normer og lovgivning, hvis dette forsøg skal blive helt almindelig praksis i branchen. Men vi høster en masse brugbare erfaringer. Det handler i høj grad om fokus på kvalitet og at få styr på timing, forurening og processerne under nedrivning til det færdige produkt på byggepladsen. Og så skal det hele dokumenteres og behandles med respekt. Man vil kunne nå meget langt med at uddanne alle led i kæde, lige fra når bygherre og rådgiver starter med at planlægge en nedrivning til manden i gravemaskinen og blandemester på betonværket osv., siger Theis Rasmussen og tilføjer at det store arbejde ser ud til at bære frugt:
– Betonfolkene er meget tilfredse. De siger, at kvaliteten er meget fin og at betonen er rigtig god at arbejde med.
I projektet indgår også arbejde med andre genbrugsmaterialer. Københavns Kommune har arbejdet intensivt på blandt andet genbrugstræ til terrassebeklædning og ombygning af gamle lysarmaturer med nye led-lyskilder og drivere.
Det oprindelige skitseprojekt blev lavet af BIG, men tegningerne er flere gange siden da modificeret lidt, og den endelige udgave er udformet af COWI med arkitektvirksomheden Krilov som underrådgiver. Erfaringerne som ARC og Københavns Kommune gør sig i samarbejde med deres rådgivere på genbrugsbeton, Lauritzen Advising og Pelcon, vil blive publiceret i en erfaringsrapport når projektet er afsluttet.