Toårig uddannelse skal klæde smv’ere bedre på til mere bæredygtighed

Et nyt toårigt projekt, som EjendomDanmark og Rambøll står bag, skal hjælpe en række små og mellemstore virksomheder til at arbejde med bæredygtighed, så det ikke virker som en uoverskuelig opgave.
Det er særligt de mindre aktører i ejendomsbranchen, som enten ejer, administrerer eller drifter ejendomme, som har svært ved at få det nødvendige overblik over og forståelse for de mange krav, muligheder og risici, der er forbundet med bæredygtighed. Foto: Gettyimages.
Det er særligt de mindre aktører i ejendomsbranchen, som enten ejer, administrerer eller drifter ejendomme, som har svært ved at få det nødvendige overblik over og forståelse for de mange krav, muligheder og risici, der er forbundet med bæredygtighed. Foto: Gettyimages.

I samarbejde med Rambøll har EjendomDanmark søsat et toårigt projekt kaldet ‘Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen’.

– Som det er nu, er mange af vores medlemmer et stykke fra at kunne indfri sit grønne potentiale. Derfor tilbyder projektet læring, inspiration og handlekompetencer, så de kan træffe kvalificerede valg i deres bæredygtige omstilling både i dagligdagen og på et strategisk plan, siger Jan Ellebye, underdirektør i EjendomDanmark.

Læs også: Nyt ATP-domicil får folk til at komme på arbejde

Pernille Louise Klausen, leder af Rambølls nationale enhed for bæredygtigt byggeri, påpeger, at det særligt er de mindre aktører i ejendomsbranchen, som enten ejer, administrerer eller drifter ejendomme, som har svært ved at få det nødvendige overblik over og forståelse for de mange krav, muligheder og risici, der er forbundet med bæredygtighed:

– Dermed bliver det også svært at træffe beslutning om, hvor man skal tage fat først og vide, om man gør det rigtige. Derfor vil vi hjælpe branchen ved at gøre arbejdet med bæredygtighed konkret og relaterbart til den dagligdag virksomhederne i ejendomsbranchen har, siger hun.

Ikke en uoverskuelig bjergbestigning

Projektet vil støtte ejendomsbranchens omstilling ved dels at guide en gruppe virksomheder gennem et uddannelsesforløb, dels ved at udvikle en læringsplatform, der bliver tilgængelig for hele branchen ved projektets udløb.

Læs også: Top10: Se hvem der bygger størst netop nu

– Vi klæder en række små og mellemstore virksomheder på til at arbejde med bæredygtighed, så det ikke virker som en uoverskuelig bjergbestigning. Forhåbentlig kan det inspirere andre virksomheder, siger Jan Ellebye og fortsætter:

– Samtidig kommer læringsplatformen til at gøre viden tilgængelig, så alle i branchen i fred og ro kan blive klogere på de strategiske, praktiske og tekniske aspekter af bæredygtighed. Platformens indhold baserer sig på en analyse, vi har lavet blandt vores medlemmer, så den vil være tilpasset modtagernes virkelighed. Vi får en meget stor opgave med at sprede viden fra platformen til en samlet branche.

Alle led i kæden skal med

Projektet er støttet af foreningen Realdania, Grundejernes Investeringsfond (GI) og Forenet Kredit samt af Rambøll Fonden og EjendomDanmark Fonden:

– Alle led i kæden skal med, og det sker kun, hvis både små og store virksomheder har de rette kompetencer til at løfte opgaven. Viden om arbejdet med bæredygtighed forplanter sig ikke automatisk til konkret handling, og vi håber derfor, at projektet kan bidrage til at klæde aktørerne på til at drifte og udvikle ejendomme mere økonomisk, socialt og ikke mindst miljømæssigt bæredygtigt, siger Simon Kofod-Svendsen, projektchef i Realdania.

GI’s direktør Susanne Borenhoff supplerer:

– Vi håber, at projektet kan gøre det nemmere for bygningsejere at træffe de rigtige og mest muligt bæredygtige beslutninger. Vi sætter stor pris på, at branchen selv rækker ud og kan se behovet.

Læs også: Gennemrenoveret skole modtager europæisk kulturarvspris

I Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit, er man begejstret over, at projektet skal skabe et landsdækkende kompetenceløft af ejendomsbranchen:

– Alle steder i landet – fra Thisted i nord til Nakskov i syd – er bæredygtige bygninger og ejendomme en nødvendig fremtid for både klimaet, brugerne af bygningerne og ikke mindst erhvervet selv. Et fælles sprog og bredt kompetenceløft er en afgørende start på udviklingen, og det håber vi, at branchen kan få med projektet hér, siger Michael Demsitz, formand for Forenet Kredit.

Relateret indhold