Stor glæde hos unge murere: Entreprenør donerer 14.400 mursten

Züblin har gjort det muligt for de kommende murere på Tradium erhvervsskole i Randers at arbejde med dyre kvalitetssten - og samtidig føle sig som en del af et erhverv, der tager klimakrisen alvorligt.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/121586_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/121586_1_xl.jpg

Normalt skal murerstuderende og deres undervisere på erhvervsskolen Tradium i Randers have godt gang i forestillingsevnerne, når der skal trænes i disciplinen udsmykning.

De flotte, dekorative mursten, som de skal ud og arbejde med, når de er udlærte, er simpelthen for dyre.

Men nu har entreprenørvirksomheden Züblin doneret 14.400 overskudsmursten til erhvervsskolen i Randers og Jordbrugets Uddannelsescenter Århus, og dermed kommer der lidt mere ‘kulør’ på bl.a. svendeprøven til foråret.

- Vi er som branche og samfund afhængige af de unges arbejdskraft i fremtiden, og det er vigtigt, at de kan se sig selv som en del af et erhverv, der tager klimakrisen alvorligt, siger Züblins direktør.
– Vi er som branche og samfund afhængige af de unges arbejdskraft i fremtiden, og det er vigtigt, at de kan se sig selv som en del af et erhverv, der tager klimakrisen alvorligt, siger Züblins direktør.

Desuden gør de mange mursten også, at skolen kan spare på de faste udgifter til materialer, og det kan mærkes i skolens budgetter, fortæller leder Lars Bagger Hansen, Tradium erhvervsskole:

– Det er er en kendt sag, at erhvervsskolerne har stramme budgetter, så vi er rigtig glade for denne generøse donation. Det er godt for de unge, der nu oplever at have virkelig flotte mursten at arbejde med, og så giver det mening for de unge at være en del af en branche, der helhedstænker innovativt på klimaet og den grønne omstilling.

Overskudsstenene gav stor glæde hos både elever og ledere på erhvervsskolen i Randers.
Overskudsstenene gav stor glæde hos både elever og ledere på erhvervsskolen i Randers.

Ordentlige forhold og materialer

Hos Züblin fortæller direktør for byggeri, Anders Feldbæk, at virksomheden længe har haft et ønske om at kunne donere overskudsmaterialer ifm. deres byggerier. Hidtil har man dog manglet kontakter og setup’et til at finde aftagere og få materialerne fragtet derhen, hvor de kan gøre gavn:

– Vi vil gerne hjælpe de unge studerende på erhvervsskolerne med gode materialer. Vi er som branche og samfund afhængige af deres arbejdskraft i fremtiden, og det er vigtigt, at de unge kan se sig selv som en del af et erhverv, der tager klimakrisen alvorligt. Og så er det vigtigt, at de unge har ordentlige forhold og materialer på skolerne, så de kan lære og dygtiggøre sig inden for vores fag.

Ifm. mange byggeprojekter ender overskudssten med at gå til spilde frem for at gøre nytte på f.eks. uddannelsessteder.
Ifm. mange byggeprojekter ender overskudssten med at gå til spilde frem for at gøre nytte på f.eks. uddannelsessteder.

Videre fremhæver direktøren samarbejdet med Stark:

– Vores gode leverandør Stark greb virkelig bolden, og de hjalp os med at finde en aftager på de specialdesignede mursten, så de ikke gik til spilde. Der er et stort potentiale for både klima og pressede budgetter, hvis man – som Stark gjorde det her – kan skabe linket mellem afsender af overskudsmaterialer f.eks. fra fejlkøb- og leverancer til eksempelvis erhvervsskolerne.

– Vi skal som branche blive bedre

Hos Stark Danmark er national projektleder for bæredygtighed Kent Fonseca glad for at projektet lykkedes, men påpeger også, at det desværre er besværligt at få donationer af overskudsmaterialer til at blive til virkelighed. Der er nemlig meget logistik, der skal gå op, forklarer han:

– Det er helt sikkert noget, vi som branche kan og skal blive bedre til. Både for klimaet skyld, men måske især fordi de unge på erhvervsskolerne fortjener gode vilkår.

Donationen svarer til besparelser for skolen på omkring 50.000 kroner.

Relateret indhold