DM i Skills
- DM i Skills er finalestævnet for konkurrencer for de største unge talenter i en lang række faglige uddannelser. Over 300 unge fra landets erhvervsskoler konkurrerer om titlen som danmarksmester og muligheden for at blive udtaget til Danmarks skills-landshold, der deltager i europa- og verdens-mesterskaberne.
- Flere af fag-konkurrencerne starter allerede i efteråret 2021 med lokale og regionale mesterskaber, hvor deltagerne kvalificerer sig til DM i Skills.
I kølvandet på corona, hvor DM i Skills var tvunget til aflyse, oplever mesterskaberne en enorm opbakning og vil næste år kunne præsentere et rekordstort antal fag.
I 2022 skal der konkurreres i hele 48 forskellige fag i Høng ved Kalundborg. Det er flere fag end nogensinde før og en stigning fra seneste mesterskab i 2020, hvor der blev konkurreret i 45 fag.
– Det viser også, at der er et stort behov for, at vi kommer ud til de unge og viser dem de mange spændende jobs og muligheder, der ligger i en faglært karrierevej, siger Søren Heisel, formand for SkillsDenmark.
Til Dagens Byggeri fortæller Michael Boas Pedersen, næstformand SkillsDenmark, at tilslutningen inden for bygge- og anlægsfagene(*) igen er stor, og at den altid har været det:
– Byggeriet har en lang og stolt tradition for at deltage i Skills, og med rigtig gode resultater til følge, nationalt og internationalt. Byggeriets uddannelser har været med til at lægge grundstenen i Skills, hvor hele ideen er at profilere de bedste, siger han og udbyder:
– De unge ser, at de kan blive en del af en klub af dygtige håndværkere ved at tage en erhvervsuddannelse, og det er en stor motivationsfaktor.
Mere opmærksomhed hele året
Mens coronaen gav en række aflysninger som DM i Skills, resulterede pandemien også i et voldsomt opsving i byggeriet. Travlheden i branchen har derfor skabt et stort behov for arbejdskraft – og unge dygtige håndværkere.
Ifølge Michael Boas Pedersen imponerer de unges præstationer ved Skills-konkurrencerne allerede, men samtidig er han også bevidst om, at SkillsDenmark har en opgave med fortsat at tiltrække nye talenter.
– Vi skal sørge for at opretholde opmærksomheden omkring Skills hele året og ikke kun i perioden, hvor konkurrencen står på. Det er noget, vi netop er i gang med at udvikle ideer til i SkillsDenmark, fortæller han og understreger vigtigheden af arrangementerne:
– DM i Skills afholdes i forskellige byer, og for hver gang ser vi en stigning lokalt i antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne.
Næste DM i Skills afholdes den 28.-30. april 2022 i Høng i Kalundborg Kommune. Der forventes omkring 50.000 besøgende.
– Vi kommer til at lave det største DM nogensinde næste år – i den mindste by, vi nogensinde har været i. Til gengæld har vi nu muligheden for at lave et festival-område, og det er en styrke, at vi også kan komme udenfor de store byer, siger Michael Boas Pedersen.
*Konkurrencefag 2022 (bygge- og anlægsfag):
Alubygger, Anlægsgartner, Anlægsstruktør, Brolægger, Bygningsmaler, Bygningssnedker, Bygningsstruktør, Elektriker, Entreprenørmaskinmekaniker, Flisemurer, Glarmester, Gulvlægger, Murer, Møbelsnedker, Tagdækker, Teknisk Isolatør, Tækkemand, Tømrer ogVVS-energispecialist.