I maj sidste år demonstrerede hundredvis af studerende over forholdene på de tekniske skoler og krævede bedre faciliteter, ordentligt værktøj, bedre udstyr og opkvalificering af undervisere.
Nu donerer entreprenøren Pihl & Søn overskydende byggematerialer til erhvervsskolen EUC Sjælland for både at hjælpe skolen med at overkomme de stigende materialepriser, men også for at bidrage til undervisningens fokus på bæredygtigt byggeri:
– I skoleoplæringscenteret har vi praktiske opgaver til vores elever, og de er naturligvis begrænset af både opgavekarakter og materialemuligheder, fortæller afdelingsleder for skoleoplæringscenter og projektafdeling EUC Sjælland, Henrik Helge, og tilføjer:
– Da vi nu har modtaget materialer, som vi ellers ikke har taksameterråderum til at købe ind for, får vi mulighed for at lave flere og større realistiske og brugbare projektopgaver, og mulighed for at uddanne endnu bedre håndværkere.
Donationen rummer pallerammer med forskallingsbrædder og støbeplader samt andet overskudsmateriale fra beton- og kloakvarer til skolens undervisning.
Vigtig støtte til unge håndværkere
Ideen om at donere de overskydende materialer kommer fra teamet på Pihl & Søns byggeplads i Sorø, hvor entreprenøren er ved at opføre friplejehjemmet Magdalene Mariehjemmet for Mariehjemmene og NREP.
– Vi synes, at det er vigtigt at støtte op om de unge håndværkere, for vi har brug for dem. Ligesom resten af byggebranchen er erhvervsskolerne mærket af de øgede materialepriser, og da vores overskydende materialer kunne bidrage til elevernes læring og udvikling gav det rigtig god mening for os at donere dem, fortæller Kim Michael Preuss Christiansen.
Han er projektchef i Pihl & Søn og ansvarlig for projektet på Magdalene Mariehjemmet i Sorø, hvor man med filosofien om, at mange bække små gør en stor å, har igangsat en række indsatser, der skal sænke mængden af affald og ressourcespild i videst muligt omfang.
Der er blandt andet blevet brugt genbrugsstål, FutureCem og træfacader i byggeriet. Flere af materialerne er desuden oplagte til genanvendelse, hvis friplejehjemmet for eksempel bliver revet ned igen på et senere tidspunkt.
Vigtigt, grønt budskab til eleverne
I forbindelse med byggeriet er der også blevet revet en gammel gård ned. Sten fra gården bruges i det nye byggeri, gårdens tagbjælker indgår i en ny pergola, flere større sten fra grunden bruges i landskabsdesignet i naturen omkring friplejehjemmet, og en kampesten fra gårdens jord bliver stjernen i friplejehjemmets nye sansehave. Entreprenøren har også oprettet en genbrugsstation, hvor Sorøs borgere kan hente overskudsmaterialer til deres egne projekter.
Donationen er således helt i tråd med projektets dagsorden, men taler også ind i undervisningen på EUC Sjælland, der som klimaerhvervsskole har emner som bæredygtighed, cirkulær økonomi og den grønne omstilling i byggeriet på skoleskemaet.
– Vi kan bruge donationen aktivt i kommunikationen med eleverne med budskabet om, at virksomhederne faktisk har forventninger om at kommende elever ikke alene er bevidste om den bæredygtige og grønne omstilling – men også kan bidrage til den, siger Henrik Helge.