Kører viden om grøn omstilling ud til erhvervsskolerne

Børne- og Undervisningsministeriet har givet en ekstrabevilling på seks millioner kroner til drift af Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed. Pengene er øremærket udvikling af undervisning i grøn omstilling
Videnscenter for Bæredygtighed og Håndværk kan med rullende undervisningslokaler køre ud til erhvervsuddannelserne, så eleverne bl.a. kan se og afprøve diverse bæredygtige byggemetoder. Foto: Videnscenter for Bæredygtighed og Håndværk
Videnscenter for Bæredygtighed og Håndværk kan med rullende undervisningslokaler køre ud til erhvervsuddannelserne, så eleverne bl.a. kan se og afprøve diverse bæredygtige byggemetoder. Foto: Videnscenter for Bæredygtighed og Håndværk

Modtagere af engangsbevilling

  • Bag driften af Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed står Learnmark Horsens (værtsskole), Den jydske Haandværkerskole og Roskilde Tekniske Skole.
  • Også Videnscenter for Håndværk – Design & Arkitektur, som Next (værtsskole), Mercantec og Techcollege står sammen om, har modtaget seks mio. kr.
  • De øvrige videnscentre, der hver modtager seks mio. kr., arbejder indenfor automation og robotteknologi (to centre), velfærdsteknologi (to centre), procesteknologi, digital handel samt databaseret service og forretningsudvikling.

– Drømmen er et bæredygtigt Tiny House på hjul, som kan køre rundt til alle landets erhvervsskoleelever og skoler med efteruddannelse. Huset skal være et levende værksted, som helt konkret viser, hvad bæredygtigt byggeri er og kan. Det skal være energibesparende samt have egen vandforsyning, genanvendeligt vand og smart teknologi.

Det er en af mange drømme, som Iver Gaarsted, videnscenterchef i Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed, har, og chancen for at den bliver til virkelighed, er stor.

Videnscentret har lige som otte øvrige videnscentre fået bevilget seks millioner kroner fordelt over de næste fire år. Ekstrabevillingen skal gå til udvikling af undervisningsmateriale med fokus på grøn omstilling og bæredygtighed, som skal komme elever på landets erhvervsuddannelser og kursister på efteruddannelse til gode.

– Det er et ekstra boost af det, vi allerede arbejder med i vores videnscenter, som i øvrigt er det eneste videnscenter, der primært arbejder med bæredygtighed. Videnscentrets medarbejdere har masser af idéer til nye undervisningsforløb, hvor unge og voksne kan få meget mere viden om bæredygtighed – en viden, som de nemt skal kunne omsætte til praksis i den virksomhed, hvor de er ansat, fortæller Iver Gaarsted.

Viden om bæredygtighed skal bredes mere ud

Fremover skal videnscentret ikke kun tilbyde grøn viden til unge under uddannelse, men også til medarbejdere inden for bygge- og industribrancherne, der ønsker at efteruddanne sig inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

– Vi kan ikke sætte skub i den grønne omstilling, hvis det kun er lærlingene, der har den nyeste viden inden for grøn omstilling og bæredygtighed. Derfor er det helt centralt, at mestre og svende i virksomhederne kommer på efteruddannelse – allerede i dag kan vi se, at viden om bæredygtighed er et konkurrenceparameter for virksomhederne, siger Iver Gaarsted.

– Virksomhederne har simpelthen brug for ny viden, hvis de skal overholde det nye bygningsreglement, understreger Iver Gaarsted, der forudser, at den frivillige bæredygtighedsklasse bliver implementeret i det nye bygningsreglement, som kommer i 2023.

Relateret indhold