Håbefulde ansøgere til landets videregående uddannelser har netop fået svar på, om de er kommet ind på drømmeuddannelsen – eller måske 2. eller 3. prioritet.
Årets opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at antallet af unge, der har fået en plads på landets ingeniøruddannelser, samlet set tager et dyk. Det vækker dyb bekymring hos Ingeniørforeningen, IDA.

Bravida i stor satsning på fiberinfrastruktur: ”Vi har ikke sat nogen øvre grænse for det fulde potentiale”
Optaget på civilingeniøruddannelserne er faldet med ni procent, mens diplomingeniøruddannelsen har oplevet en stigning på fire procent. Alligevel er det samlede optag langt fra tilfredsstillende og kan ifølge Ingeniørforeningen, IDA’s formand, Laura Klitgaard, blive en hæmsko for Danmarks vækstmuligheder.
– Danske virksomheder sukker allerede efter arbejdskraft på disse områder, og er hensat til at stjæle medarbejdere fra hinanden. Vi står med store klimamæssige udfordringer, en buldrende digitalisering og en opbygning af både den danske og europæiske forsvarskapacitet. Derfor nytter det ikke noget, at udviklingen på ingeniøruddannelserne samlet går den forkerte vej, siger hun.
Pres på fremtidens teknologier
Med færre ingeniørstuderende kan det blive vanskeligt at fastholde og udbygge Danmarks position inden for bl.a. life science samt nye teknologier som kunstig intelligens og kvantecomputere.
Laura Klitgaard opfordrer politikerne til at tage problemet alvorligt:

Siger farvel til Bolius – men ikke til viden om det byggede miljø
– Vi står med enorme samfundsudfordringer, som skal løses af ingeniører og it- og naturvidenskabelige kandidater. Det gælder alt fra at sikre Danmark mod cyberangreb, udtænke og skabe nye løsninger, der kan sikre, at vi rent faktisk får en grøn omstilling og et stærkt forsvar. Derfor virker det noget bagvendt, at der optages færre. Står der bare én kvalificeret ansøger til disse uddannelser tilbage, er det udtryk for manglende klarsyn. Det er åbenlyst, at der skal optages flere, siger hun.
Ifølge en ny prognose fra IDA er der ikke udsigt til forbedringer. Tværtimod vil manglen på ingeniører og STEM-kandidater stige markant de kommende år. Fremskrivningen viser, at ubalancen mellem udbud og efterspørgsel vokser fra 7.700 i 2030 til 16.500 i 2035 og hele 20.400 i 2040.