Fremtidens håndværkere fra den tekniske skole Next får de traditionelle byggeprincipper som mursten, kalkmørtel, ler og linoliemaling ind under huden i forbindelse med opførelsen af de kommende Husene på Remouladegade, som lærlingene skal være med til at bygge på Frilandsmuseet.
Husene er inspireret af autentiske huse, som de så ud i 1960-1970’erne, som er den tid, børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegaards magiske univers med karakterer som Orla Frøsnapper, Gummi-Tarzan, Frode – og alle de andre rødder, Lille Virgil m.fl. udspiller sig i.
Læs også: Afprøver halm, hamp, ler, kalk og træ i rækkehuse
Husene på Remouladegade kommer til at ligne dem, der tilhører karaktererne Hr Storm, Ivan Olsen, Bageren, Carl Emil og hans mor – og der kommer sågar også en version af Café Den Blå Havkat.
– Det er en sjov opgave. Jeg håber, vores lærlinge får meget ud af mødet med det traditionelle håndværk, som holder i utrolig mange år. De metoder, de kommer til at lære, er også en ny måde at tænke bæredygtighed på, siger uddannelsesleder på Next, Klaus Bernsen.
Det er 8,2 mio. kr. fra Nordea-fonden og en millionbevilling fra Tømmerhandler Johannes Fogs Fond, der gør det muligt for Frilandsmuseet at opføre den 18.000 kvm store Frøsnapperbyen, der skal stå klar til leg den 14. juli.
Læs også: Next på Nørrebro udbygger med 125 mio. kr. fra fond
– Frilandsmuseets projekt binder på fornem vis det legende og lærende sammen, når lærlingene fra Next får mulighed for at lære at bygge traditionelt og bæredygtigt i samarbejde med museets håndværkere, og det er vi glade for at kunne støtte op om, siger formand for Tømmerhandler Johannes Fogs Fond, Jeppe Skadhauge.
Vil gerne uddanne og inspirere
De materialer, som lærlingene vil arbejde med, er meget oppe i tiden, fordi de ikke er giftige, har en klimamæssig fordel og er sundere for håndværkerne at arbejde med. Museumschef for Frilandsmuseet, Henriette Dudek Povlsen, siger:
– Frilandsmuseet vil gerne medvirke til at uddanne og inspirere nye generationer af håndværkere til at bygge mere traditionelt og bæredygtigt. Derfor er vi glade for, at Tømmerhandler Johannes Fogs Fond har gjort det muligt for os at invitere byggefagenes uddannelser til at deltage i opbygningen af Husene på Remouladegade. Vi håber at projektet kan være med til at flere unge håndværkere får kendskab til traditionelle og bæredygtige materialer og håndværk.