Kenneth Hansen er med 39 år en af landets yngre tagdækkermestre, og han er stolt af, at mange af virksomhedens medarbejderne har valgt at blive i mange år.
– Jeg synes selv, at jeg har de bedste tagdækkere, og jeg tror på, at de stadig er her, fordi de kan lide arbejdspladsen, siger han. Traditionelle dyder som kvalitetsbevidsthed, højt serviceniveau og god rådgivning er det vigtigste for Viikas kunder, og direktøren oplever, at når medarbejderne har det godt og føler sig knyttede til virksomheden, så får kunderne også den bedste oplevelse.
– Håndværk, Byggeri og anlægerne er repræsentanter for dit firma, når du sender dem ud. Hos os har alle lyst til at hjælpe hinanden, uanset om det er mig eller lærlingen. Det er ikke kun mit projekt, det er vores projekt, forklarer Kenneth Hansen.
Genererationsskifte i branchen
Som mange andre håndværksfag har tagdækkerfaget udfordringer med at tiltrække arbejdskraft, og derfor arbejder Kenneth Hansen i sit område for at gøre faget attraktivt.
– Den hårde omgangstone i branchen har skræmt mange unge væk, fordi mester kunne finde på at råbe og skrige af en ung fyr, der sov over, fordi han havde spillet World of Warcraft hele natten. Men hverken voksne eller unge mennesker gider jo at få skældud.
– Jeg tror, at der er et generationsskifte på vej. Det er nogle andre typer, der starter som selvstændige i dag end tidligere. Hos os taler vi ordentligt til hinanden, for når vi har det godt i virksomheden, så har jeg også de bedste medarbejdere. Hvis det ikke er rart at være et sted, så rykker de gode medarbejdere, siger Kenneth Due Hansen.
Arbejde med udsigt
Kenneth Due Hansen blev selv tagdækker ved lidt af et tilfælde efter et brobyggerforløb for 23 år siden, og han arbejder for, at unge mennesker får øjnene op for, at det kan være et fag for dem.
– Det er fedt at kunne gå i det fri med en udsigt i stedet for at gå på første sal og sætte ledninger op, siger Viika-direktøren.
– Når unge ikke gider gymnasiet, så går de fleste i dag i stedet efter håndværksfag, de kender lidt til i forvejen som tømrer, murer eller elektriker. De tænker aldrig tagdækker først, så vi oplever tit, at vi må fange dem, der er faldet fra de mere kendte uddannelser, fortæller han.
Det kræver et særligt håndelag at være tagdækker og svejse tagpap med det rigtige smeltepunkt.
– Vi kan se i løbet af en uges tid, hvem der har flair for det. Du skal have fornemmelse for det, forklarer Kenneth Hansen.
Når de unge til først har oplevet tagdækkerfaget, så bliver mange af dem hængende.
Viika-direktøren underviser unge på kanten af arbejdsmarkedet i trainee-forløb, og han oplever her, at det for mange er vigtigere at komme til den rigtige virksomhed snarere end et bestemt fag.
– Det betyder ikke så meget, om du bliver murer, tømrer eller tagdækker. Det er mere et spørgsmål om, hvordan du har det i firmaet. Hvis du er glad for at være i firmaet, så bliver du også glad for faget, siger han.
Han har i sin egen virksomhed valgt at give medarbejderne stor frihed i tilrettelæggelsen af arbejdet.
– Jeg tror ikke på en kultur, hvor det gælder om at arbejde så mange timer som muligt.
Hos os har vi fleksible arbejdstider, og du styrer selv din dag, og så længe der er styr på arbejdet, så er jeg glad, siger Viikas direktør.
Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri og anlæg i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeri og anlægs uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.