Den 1. januar 2023 trådte de krav i kraft efter hvilke den danske byggebranche i henhold til Bygningsreglementet skal dokumentere klimaaftrykket for nybyggeri. Det betyder, at der skal udarbejdes en livscyklusvurdering (Life Cycle Assesment) for byggeriet, inden der kan opnås en ibrugtagningstilladelse. Tanken med disse LCA-krav er, at de skal skærpes over tid, og hvert andet år frem mod 2029 bliver skruen således strammet.
Første gang bliver i sommeren 2025, helt præcist den 1. juli. Fra denne dato er det ikke kun nybyggeri på mere end 1.000 kvm, men alt nybyggeri, der er omfattet af LCA-kravene, lige som den generelle grænseværdi på 12 kg CO2-ækvivalenter pr. kvm pr. år skærpes. Desuden bliver der differentierede grænseværdier alt efter byggeriets type spændende fra 4.0 til 8.0 kg CO2-ækvivalenter pr. kvm pr. år.
En udfordring for hele byggebranchen
Det er en udfordring, som hele byggebranchen vil blive stillet over for, men det siger sig selv, at der er nogle aktører, der er mere udfordret end andre. I Danmark har vi en lang tradition for at bygge i beton, men det er ikke nogen hemmelighed, at beton har et forholdsvist stort CO2-aftryk, og netop derfor har den danske betonbranche allerede gennem en årrække arbejdet på, at blive en del af løsningen i stedet for at være en del af problemet.
– For at kunne overholde klimakravene bliver det for mange bygherrer og rådgivere afgørende at bygge på nye måder eller med nye materialer. Vi mener, at de billigste CO2-kilo kan spares ved at optimere på betonen. Både i forhold til designoptimering og i valget af korrekte materialer. Der ligger et stort uforløst potentiale i at foreskrive beton til projekter efter eksponeringsklasse, så endnu mere beton kan leveres som UNI-Green, der har et CO2-aftryk som er op til 25 % lavere end branchegennemsnittet, forklarer produktingeniør Camilla Hjørringgaard fra Unicon.
Har allerede sænket CO2-aftryk markant
Unicon er Danmarks ældste og største producent og leverandør af færdigblandet beton med 34 fabrikker og mere end 400 medarbejdere fordelt i hele landet, og bæredygtighedsindsatsen er målrettet. UNIGreen beton udgjorde nemlig hele 40 % af den samlede mængde beton, som Unicon kørte ud til kunderne i 2023. Det fremgår af ESG-rapporten for 2023, der blev offentliggjort tidligere på året. Dermed er CO2 reduceret beton nu standard for Unicon.
– Hvis man spørger os, om beton også i fremtiden kommer til at spille en markant rolle i dansk byggeri, bliver mit svar et klokkeklart ja. Hos Unicon er vi klar til at leve op til de nye LCA-krav, og vi er parat til at hjælpe vores kunder med at leve op til dem, uddyber Camilla Hjørringgaard. Hun føjer til, at de første øvelser ud i bestræbelserne på at producere beton med et lavere CO2-aftryk faktisk går helt tilbage til 90’erne i forbindelse med Grøn Beton initiativet, som Unicon har været en aktiv del af.
Også i projekter, hvor der sættes nye grænser for bæredygtighed, vil Unicon kunne være en afgørende faktor. Faktisk forventer vi til 2025 at kunne præsentere et nyt koncept, UNI-Custom, som netop skal omfavne de nye og unikke behov kunder må have, i forbindelse med de nye klimakrav
Produktingeniør Camilla Hjørringgaard
Her kigger ingeniørerne ind i fremtiden
Dengang var der dog ikke nogen efterspørgsel på mere klimavenlig beton, og siden kom finanskrisen, der yderligere lagde hindringer i vejen. Imidlertid kan Camilla Hjørringgaard konstatere, at interessen nu er i kraftig vækst både hos bygherrer og rådgivere. Byggebranchen er med andre ord blevet mere moden, og det er især her i 2024, hun har oplevet et skifte i holdningen til det at benytte CO2-reduceret beton. Hun siger videre:
– Hos Unicon har vi en stærk og bred udviklingsafdeling, der arbejder intensivt med at fremtidssikre vores produkter, når det gælder om at reducere CO2-aftrykket. Vi samarbejder desuden med hele betonbranchen, lige som Aalborg Portland er en helt naturlig samarbejdspartner for os. Desuden er vi en del af det såkaldte Calliste projekt, der i regi af Teknologisk Institut arbejder på at erstatte helt op til 50 % af cementen i beton med blandt andet kalcineret ler og kalk.
Rigelige ressourcer i den danske undergrund
I bestræbelserne på at reducere CO2-aftrykket er der mulighed for at arbejde med andre erstatningsløsninger, blandt andet flyveaske og slagge. Udfordringen er imidlertid, at flyveaske, som er et restprodukt fra de kulfyrede kraftværker, er ved at være en knap ressourcer og, at slagge, som er et restprodukt fra stålindustrien, skal importeres. Derfor er kalcineret ler samt kalk ifølge Camilla Hjørringgaard vejen frem.
– Det er ressourcer, vi har store mængder af i Danmark, og Unicons CO2-reducerede beton, der er baseret på Aalborg Portlands FUTURECEM-cement, er netop produceret med kalcineret ler samt kalkfiller. Beton med FUTURECEM-cement blev officielt introduceret til det danske marked i begyndelsen af 2021 under navnet UNI-Green, og siden har vi gjort denne betontype til vores standardbeton inden for en række områder, siger Camilla Hjørringgaard videre.
Står klar til at rådgive og vejlede kunderne
Når man gør en indsats for at reducere CO2-aftrykket, er det i hendes optik vigtigt, at man arbejder med løsningsmodeller, der er realisérbare, også på langt sigt, og hun pointerer, at i de knapt tre år den CO2-reducerende betontype har været på markedet, har den bevist sine kvaliteter i samme styrke og holdbarhed som konventionel beton. Derfor valgte Unicon som de første at gøre den til standardbetonen inden for Passiv og Moderat miljøpåvirkning.
– Beton med FUTURECEM-cement er nu standard, og i takt med de øgede klimakrav ser jeg frem til, at den bliver endnu mere udbredt. Blandt andet derfor har vi også arbejdet intenst med vores EPD’er således, at vi præcist kan dokumentere og vejlede vores kunder om de muligheder, vi tilbyder, lige som vi løbende skal være i dialog med dem om deres helt konkrete behov. For kundens behov vil ændre sig når de nye klimakrav træder i kraft, og her er vi klar til at være en afgørende samarbejdspartner, som hjælper kunderne i mål, slutter Camilla Hjørringgaard.
Om Unicon A/S:
Færdigblandet beton er en beton, der hos Unicon specialproduceres til den enkelte kundes byggeprojekt. Betonen leveres i friskblandet, formbar og uhærdet tilstand. Unicon producerer årligt cirka 1 million kubikmeter beton. Unicon er en del af Aalborg Portland Holding, som er ejet af italienske Cementir Group.
Landing page: www.unicon.dk