Det grønlandske samfund er i hastig vækst. Infrastrukturen bliver til stadighed forbedret, blandt andet qua tre store lufthavnsprojekter, nye veje og tunneller, lige som masser af nyt boligbyggeri er skudt op. Det er udtryk for en god og sund samfundsudvikling, men en gang imellem kan det også være en god ting lige at standse op og spørge sig selv om, hvad er det egentlig, vi har brug for, hvor har vi brug for det og hvornår har vi brug for det?
– Rambøll er en kendt aktør i Grønland inden for især byggeri og anlæg, men Rambøll er også meget mere. Faktisk har vi syv forretningsområder, som ud over byggeri og transport tæller energi, transport, miljø og sundhed, vand, arkitektur og landskab. Det er imidlertid vigtigt at understrege, at vi ikke kun er en ingeniørvirksomhed, men også en rådgivningsvirksomhed, hvilket blandt andet kommer til udtryk gennem endnu et forretningsben, nemlig Rambøll Management.
Sparring for beslutningstagere
Det forklarer Inooraq Brandt, der er administrerende direktør for Rambøll i Grønland. Man har altså ikke kun en operationel, men i høj grad også en strategisk tilgang til udviklingen af det grønlandske samfund, og det kan blandt andet nævnes, at Rambøll Management ofte fungerer som sparringpartner for Grønlands Selvstyre. Således har man netop været med til at udvikle en selvforsyningsstrategi og en hovedstadsstrategi.
– Vi løser både opgaver for den offentlige sektor og flere af de større virksomheder i Grønland. Det sker ofte i samarbejde med lokale kræfter, blandt andre de grønlandske konsulenthuse, lige som vi tit anvender borgerinddragelse som et af vores redskaber. Det lokale aftryk er nemlig uhyre vigtigt, hvis vi skal være med til lede det grønlandske samfund i den bedst mulige retning og skabe mulighed for økonomisk vækst, siger Inooraq Brandt.
Kan ikke løse opgaven alene
Han lægger imidlertid ikke skjul på, at styrken i koncernen Rambøll Group er, at man råder over store ressourcer, når det gælder håndteringen af det data- og analysearbejde, der i sidste ende skal give såvel politikere som embedsmænd og virksomhedsledere mulighed for at træffe beslutninger på et kvalificeret grundlag. I sagens natur skyldes det blandt andet Rambølls brede berøringsflade på den operationelle front.
– Men selv om vi – for nu at udtrykke det lidt populært – kan levere den store regnemotor, der kan håndtere og analysere store datamængder, er det vigtigt for mig at understrege, at vi ikke kan løse opgaven alene. Vi kan være med til at løfte nogle samfundsmæssige tendenser op i et helikopterperspektiv, men i sidste ende skal beslutningerne træffes af mennesker med kendskab til de lokale forhold, uddyber Inooraq Brandt.
Beslutninger kræver viden
Med henblik på både at kvantificere, kvalificere og analysere de data, der skal danne baggrund for beslutningerne og strategierne for fremtiden, er det desuden essentielt at være tæt på såvel borgere som organisationer og foreninger i lokalsamfundet. Det er nemlig ikke blot vigtigt at træffe de rigtige beslutninger, det er også vigtigt i videst mulige omfang at kende konsekvenserne af dem og om de understøtter de bagvedliggende intentioner.
– Vi lever i en foranderlig tid, og derfor er det vigtigt at være omstillingsparat. Men det kræver viden, og den viden kan vi i Rambøll Management være med til at tilvejebringe. Overordnet har vi en mission om at være med til at understøtte udviklingen af det grønlandske samfund med de kompetencer, vi har. Det har vi over tid både set et større behov for og derfor også oplevet en større interesse for, altså en strategisk tilgang til både samfundsudviklingen og virksomhedernes prioriteringer, slutter Inooraq Brandt.