I 2024 har SNA Arkitekter i Tórshavn fuldført to meget forskelligartede og ambitiøse byggeprojekter, der på forskellig vis fremhæver byens arkitektoniske skønhed og praktiske funktionalitet. Den færøske tegnestue har skabt en udvidelse af svømmehallen i Gundadal samt den nye udvidelse af Landssygehuset. Begge projekter afspejler en dyb respekt for de omkringliggende omgivelser og den lokale kultur.
SNA Arkitekter blev etableret i 2001, og indehaver samt direktør Selmar Nielsen forklarer, at man over årene har løst en lang række forskelligartede opgaver. I 2016 vandt man en arkitektkonkurrence, som Torshavn Kommune udskrev i forbindelse med udvidelsen af svømmehallen. Projekteringen blev færdig i 2020, og byggeriet blev taget i brug for ganske nylig, nemlig i starten af november.
Udvidelsen af Landssygehuset er blevet afleveret i etaper, og de sidste er blevet klar i løbet af 2024. Projektet har været en del af den løbende udbygning og modernisering af Landssygehuset og omfatter en ny psykiatrisk afdeling, nye sengeafdelinger og fødestuer, nye lokaler til rehabilitering samt et nyt industrikøkken. Bygherre er Landsverk, og udfordringen har været en skabe en ny bygning i samspil med de eksisterende bygninger.
Fornyelse og samspil i det færøske landskab
Den nuværende svømmehal er en velkomponeret, tredelt bygning. I bestræbelserne på at tilpasse den nye 50 meter langbane til denne er taggeometrien og klarheden ført videre. På den måde lægges der ikke en markant og anderledes arkitektur oveni det allerede så arkitektonisk varierede miljø. Projektet tilstræber at tilpasse sig den nuværende svømmehal med respekt. Det er samtidig et forsøg på at føje moderne tanker og holdbarhed til det gode, der allerede er.
Den ny svømmehal byder på faciliteter til svømmeundervisning, motions- og konkurrencetræning og her kan afholdes internationale konkurrencer. Med udvidelsen vil der derudover være faciliteter til træning, leg, velvære, svømmeidræt og socialt samvær for borgere i alle aldre. Der skabes tidssvarende rammer, som fremmer og understøtter aktiviteterne for alle uanset ambitionsniveau.
Med sine 10 baner byder stålbassinet på faciliteter til både elitesvømmere og borgere. Byggeriet rummer desuden en tribune med plads til godt 600 tilskuere samt varmtvandsbassin som en del af et velværeområde med dampbad og jacuzzi. Udendørs er der to bassiner, det ene varmt og det andet koldt, som sammen med sauna er en værdig velværeoplevelse.
Området syd for bassinet kan til daglig bruges til f.eks. hvile med liggestole med infrarød varme. På 2. sal er der en multihal, som kan bruges til forskellige formål. Der er lagt vægt på, at det flotte færøske lys får frit spil i rummene, og mod bassinets ene ende svømmer man direkte ud mod horisonten, ud mod naturen og eventyret, mens man mod bassinets anden ende svømmer retur mod det kendte og det trygge land.
Et funktionelt og varmt sygehusmiljø
Landssygehuset ligger i første parket ned til vandet og rummer ud over den nye tilbygning andre bygninger, der definerer en samlet byggeperiode på mere end 100 år. Her har man altså skullet bygge ind i en sammenhæng, hvor bygningerne både skal fungere i samspil og alligevel fremtræde med hver deres karakteristika. Det gælder blandt andet i valget af udtryk på facaderne på de fire bygninger.
Den nye bygning ligger som front ned mod vandet. Den nuværende indgang bliver fortsat benyttet som hovedindgang, og herfra bliver man ledt videre gennem en forbindelsesgang over til den nye bygning. Der er to etager med sengestuer, inklusiv fødestuer og højisolationsstuer. En huser genoptræning, konferenceområde og ambulant psykiatri, og en indeholder den nye kantine med produktionskøkken og psykiatrisk sengeafdeling.
Der er desuden en kælder med parkeringsområde, lager, sengevask samt flere tekniske funktioner. Bygningen samler sig om et atrium i midten på den ene side og en indre gård til psykiatrien på den anden. Sengestuerne er enestuer med eget badeværelse og plads til, at pårørende kan overnatte. Der er gennem hele projektet arbejdet med at skabe et hjemligt og hyggeligt miljø og at udnytte den særlige placering ved vandet.
Der er lagt vægt på at skabe et inkluderende miljø, som både i forhold til indretning, design, form og funktion skaber en fællesnævner for såvel patienter med psykiske som somatiske sygdomme. Landssygehuset er en kompleks struktur, der skal rumme mange forskellige specialer på en og samme tid.