Fængslet er bygget tilbage i 70’erne, og for Alex Poulsen Arkitekter har det været en helt særlig oplevelse at projektere det nye byggeri med respekt for de historiske bygninger.
Det var nemlig tegnestuens stifter, Alex Poulsen, der i midten af 1970’erne var arkitekt på projektet og tegnede Ringe Fængsel.
Ringe Fængsel blev som det første danske fængsel bygget ud fra de dengang nye tanker om, at de indsatte i et nærmest højskolelignende byggeri skulle afsone under helt andre forhold end tidligere og i små afdelinger opleve mulighed for at danne fællesskab og gode relationer til fængselspersonalet samt medindsatte.
Lyse og venlige bygninger
Alex Poulsen Arkitekter har lige siden arbejdet med normalisering som en integreret del af designet af sikrede bygninger som fængsler, arresthuse og psykiatriske institutioner.
Tegnestuen står for funktionelle og brugervenlige bygninger, hvor den nordiske æstetiske arkitektursans er i centrum, samtidig med at forebyggelse af vold, selvskade og undvigelse er tænkt ind i alle detaljer. Hvert projekt skræddersyes med blik på brugernes særlig behov, hvor der samtidig er mulighed for en hverdag, som ligner livet i samfundet udenfor.
– Det har været interessant for os at komme tilbage til Ringe Fængsel og udvide fængslet, som dengang var banebrydende både hvad angår arkitektur, men også grundet indførelsen af helt nye principper for afsoning og resocialisering. Ringe Fængsel blev en stor inspiration i forhold til, hvordan danske fængsler efterfølgende blev bygget, efter de den gang nye principper for dynamisk sikkerhed, siger Jonas Mønster, partner og chef for forretnings- og procesudvikling hos Alex Poulsen Arkitekter.
– Vi har arbejdet videre med nogle af principperne fra opførelsestidspunktet i en nutidig kontekst og med teknologi som ikke fandtes eller var nødvendig dengang i 70’erne. Fokus har været på at bevare og fremhæve det arkitektoniske særpræg, som kendetegner Ringe Fængsel, og vi synes selv, at vi er lykkedes med at finde den rigtige balance mellem referencerne til det eksisterende fængsel og aktulle krav til både bygningsdesign og afsoningsforhold, siger Jonas Mønster.
Nyskabende teknologi
Ringe Fængsel blev oprindelig bygget som et lukket fængsel for unge og taget i brug i 1976. Det er i dag fængsel for 87 udvisningsdømte mandlige afsonere, og det får med en udvidelse på 4050 kvadratmeter tilført op til 100 ekstra afsoningspladser.
Alex Poulsen Arkitekter har til de nye bygninger udviklet nyskabende teknologiske løsninger i et tværfagligt samarbejde med Viborg Ingeniørerne, Molter Consult og bygherren Direktoratet for Kriminalforsorgen.
– Klientellet er blevet et andet, og de tekniske løsninger fra dengang kan man ikke bruge i dag. Fængslet er stadig genkendeligt for personalet, men løsningerne bagved er fuldstændig opdaterede i forhold til sikkerhedskravene i dag, fortæller Jonas Mønster.
– Bygningsdelene er blevet mere robuste end i det gamle fængsel både i forhold til gemmesteder, vandalisering og daglig brug. Det er en balance, for vi ønsker ikke fjendtlige fængsler i Danmark men derimod så normalt et miljø som muligt sammen med et passende niveau af robusthed, forklarer Jonas Mønster.
S. Guldfeldt Nielsen A/S har været hovedentreprenør på udvidelsen med de nye bygninger med afsoningspladser og fællesfaciliteter samt gårdturs- og udearealer. Derudover er den eksisterende hovedbygning ombygget – hovedsagelig i administrationsområder og ved andre støttefunktioner. Udover belægsafsnit opføres også en ny værkstedsbygning, som beskæftigelse til de indsatte.
Om Alex Poulsen Arkitekter
Alex Poulsen Arkitekter, APA, blev grundlagt i 1944, og tegnestuen blev fra 1955 og nogle årtier frem Justitsministeriets tilsynsførende arkitekt og udførte opgaver for Kriminalforsorgen, domstolene, og mange politistationer rundt omkring i Danmark er APA-projekter.
Siden har tegnestuen fortsat med at arbejde med sikkerhedsbyggeri både i Kriminalforsorgen og psykiatrien, og i 2015 begyndte tegnestuen også at arbejde med sikkerhed i lufthavne.
Alex Poulsen Arkitekter arbejder som arkitektrådgiver, totalrådgiver, bygherrerådgiver eller underrådgiver for andre tegnestuer.