Lovkravene i Bygningsreglementet vokser løbende i den grønne omstillings navn. Derfor gælder det rent driftsmæssigt om at vide, hvor man er og ikke blot at tro, man ved, hvor man er. Sådan siger Ole Fornill, der er ejer af og direktør i Belimo A/S. Belimo AG er et schweizisk firma, der for 50 år siden startede produktionen af spjældmotorer, men i dag har man også bevæget sig ind i en verden med produktion af sensorer, der kan måle hvad som helst i en bygning.
I byggebranchen er det blevet et mantra, at vi skal bygge grønnere, men i dag er det mindst lige så vigtigt, at man kan drifte en bygning så grønt som muligt. Tidligere var det ofte sådan, at bygherre ikke rigtig tænkte på den efterfølgende driftsproces, men det har ændret sig, og blandt andet lovgivning samt stadig skrappere krav til udregning af en bygnings livscyklus har været med til at ændre på dette.
Grøn omstilling og godt indeklima
Derfor indgår overvejelser om den efterfølgende driftsproces stadig oftere i selve projekteringen af et byggeri, og det er ikke kun en fordel set ud fra det grønne klimaregnskab, men også i forhold til de brugere, der efter opførelsen skal opholde sig i en bygning, hvad enten, der er tale om lejligheder i et boligkompleks, eller virksomheder i en kontorejendom. Det er nemlig ikke kun blevet et konkurrenceparameter at tænke grønt, men også at tænke i det gode indeklima.
– Her kommer vores sensorer i spil. Vi kan afdække alle aspekter af en virksomheds drift og sikre et godt overblik på såvel bygnings- som lokaleniveau. Imidlertid er det vigtigt at sikre, at det kan ske på en enkel og brugervenlig måde, så derfor har vi netop lanceret en helt ny app (Belimo Assistant 2), der dækker funktionaliteten i alle typer af vores sensorer, inklusive rumbetjeningsenheder, fortæller Ole Fornill.

Højner værdien af bygningsmassen
Belimos kunder spænder lige fra rådgivende ingeniører, entreprenører, VVS- og el-installatører til servicefirmaer, automatikfirmaer, grossister og udbydere af Facility Maintenance. I forhold til organisationer specialiseret i bygningsdrift er der tale om kommuner, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, selskaber som servicerer landsdækkende detailkæder etc. Indfaldsvejene er som nævnt flere, for ud over muligheden for på en smart måde at optimere energiforbruget bliver ønsket om at kunne sikre det gode indeklima altså også stadig mere tydeligt.
– Vi sælger godt indeklima, og det har vi faktisk gjort længe, men nu er den grønne dagsorden så kommet til, og heldigvis har vi en række gode sensorprodukter, der kan håndtere begge dele. Det er ikke kun en fordel for såvel brugerne som klimaet, men også for bygningsejerne, idet det at kunne dokumentere sin drift med data klart er med til at højne en bygnings værdi, forklarer Ole Fornill videre.
Integration mellem flere teknologier
Belimo A/S har været på det danske marked i 40 år, så man har fulgt den teknologiske udvikling på tætteste hold, men selv om de IoT-baserede sensorer (Internet of Things) er blevet et stort forretningsområde, er det stadig spjældmotorerne, der er det vigtigste forretningsområde. Således producerer Belimo over 30.000 spjæld- og ventilmotorer om dagen. Integrationen mellem tradition og fornyelse er dog tydelig.
– I dag rækker sensorteknologien ind i eksempelvis vores energiventiler til vand for så vidt angår måling af flow, differenstemperatur, spild etc., og behovet for kompetente løsninger vil kun vokse over tid. Ikke kun i forhold til nybyggeri, men også i forhold til den store ejendomsmasse, der skal renoveres. I EU-regi er der således lanceret energiforbrugskrav for alle bygninger med et energiforbrug på mere end 290 kilowatt, og i 2029 kommer det yderligere til at gælde alle bygninger med et forbrug på mere end 70 kilowatt, slutter Ole Fornill.
