Tegnestuen Nova Tegra har udviklet et koncept, hvor man opfører modulbyggeri i træ på skruefundamenter i stedet for traditionelle betonfundamenter. Det udmærker sig ikke alene ved at være en meget klimavenlig byggeproces med et CO2-aftryk helt nede på 2-5 kilo pr. kvadratmeter pr. år i byggeriets levetid, hvilket er langt under både nuværende og kommende LCA-krav. Konceptet byder ligeledes på en meget effektiv byggemetode helt uden brug af beton.
Så snart byggemodningen i form af etablering af el- samt vandtilførsel og tilslutning til det offentlige kloaksystem er afsluttet, er der ikke mere gravearbejde. Derefter er det blot at skrue fundamenterne i jorden og montere de færdige træmoduler som byggeklodser enten oven på hinanden eller ved siden af hinanden. Det betyder ligeledes, at det er en byggemetode helt uden affald, der efterfølgende skal bortskaffes.
Danmarks hurtigste projekt
Nova Tegra er en forholdsvis ung virksomhed, men har efterhånden 15 afsluttede byggeprojekter i porteføljen, og et af de mest imponerende er Gribskov Studieby, hvor man har opført 30 studieboliger. Produktion, byggemodning og konstruktion tog kun tre måneder fra start til indflytning, og projektet kan således karakteriseres som det hurtigste i dansk byggehistorie. Selve monteringen af boligerne på skruefundamenterne tog blot en uge.
– Arkitektkonkurrencen var udskrevet af Gribskov Gymnasium samt Gribskov Kommune, mens vi selv er bygherre samt ejer og står for driften af studiebyen. Den er opført i forbindelse med den nordatlantiske gymnasieklasse, man har etableret på Gribskov Gymnasium, som ud over elever fra Danmark henvender sig til elever fra Færøerne, Island og Grønland, fortæller Nova Tegras indehaver, arkitekt Bo Benzon. 1.G tilbringes på gymnasiet i Gribskov, mens de øvrige semestre i det 3-årige forløb fordeles mellem de tre andre lande.
Klar til ekspansion nordpå
Netop når det gælder den nordatlantiske region ser Bo Benzon gode ekspansionsmuligheder for firmaet. Især i Grønland, hvor infrastrukturen netop i disse år udvikler sig hastigt, og der bygges på livet løs. I hans optik er konceptet med færdige moduler, der monteres direkte på et skruefundament særdeles velegnet til en geografi, der er kendetegnet ved en fremkommelighed, der er noget anderledes end i Danmark, samt ikke mindst bjerge og klipper.
– Jeg er sikker på, at der vil være masser af muligheder for at udbrede interessen for vores byggekoncept i den nordatlantiske region. I Danmark har blandt andet bæredygtigheden i det været en stor del af drivkraften i virksomheden, men det er klart, at faktorer som en særdeles enkel og effektiv opførelsesproces også vil være interessant i en egn af verden, hvor der stilles helt specielle krav til byggeriet, siger Bo Benzon videre.
Skræddersyede løsninger
Her tænker han blandt andet på, at det er enkelt at montere skruefundamenterne direkte i klippeundergrunden, at det arbejde, der skal udføres på byggepladsen, reduceres til et minimum samt, at det er hurtigt at montere de færdige moduler i perioder, hvor vejret arter sig. Modulerne skal naturligvis tilpasses det barske klima på f.eks. Grønland, men det er en proces, der nemt kan håndteres under produktionen hjemme i Danmark.
– Jeg ser desuden mulighed for at vi kan berige den nordatlantiske region med nytænkning, når det gælder arkitektur og design. Jeg er sikker på, at det kan blive et forfriskende element. Nova Tegra er grundlagt med en vision om at levere fleksibelt, modulært boligbyggeri, med skræddersyede løsninger, og vi er funderet på et værdisæt, hvor opdyrkning af livskvalitet gennem nye, bæredygtige boformer udgør den primære drivkraft, slutter Bo Benzon.