I Skanderborg Kommune oplever man stor tilstrømning af børnefamilier, hvilket blandt andet kalder på flere kvadratmeter til Skovbyskolen. Fremfor at bygge helt nyt har man besluttet at genbruge en 700 kvadratmeter stor modultilbygning i to plan fra en anden skole. JYTAS leverede dette modulbyggeri til Bakkeskolen i 2016, som nu får nyt liv på Skovbyskolen.
En af fordelene ved modulbyggeri er, at det netop kan flyttes fra den ene matrikel til den anden.
– Vi bygger efter idéen om Design for Disassembly (design for adskillelse), der betyder, at man som virksomhed, skole eller institution kan betragte sin bygningsmasse som en fleksibel størrelse. Når antallet af medarbejdere eller skoleelever stiger eller falder, kan man tilpasse antallet af kvadratmeter, akkurat som man skruer på andre håndtag i sin drift, når der er brug for det, fortæller Martin Maribo, der er bæredygtighedskonsulent hos JYTAS.
Miljøvenligt modulbyggeri
JYTAS’ cirka 100 medarbejdere er specialiseret i miljøvenligt modulbyggeri, som især aftages af landets kommuner. Virksomheden har udviklet et koncept, der i modsætning til de fleste andre modulbyggerier, etableres på bærende konstruktioner af grønt stål. Det betyder, at byggerierne kan sænkes ned i terræn uden risiko for råd i konstruktionen, samt at de selvbærende stålkonstruktioner oftest kun kræver et betonbesparende punktfundament.
Se mere her: www.jytas.dk
Genanvendelse og opdatering
De 16 moduler, der udgør de 700 kvadratmeter, kan nemt skilles ad, sættes på blokvogne og køres til den nye matrikel, hvor der er forberedt et fundament støbt med den CO2-reducerede FUTURECEM-cement samt el-, vand- og varmeforsyning. Modulerne får stort set samme indretning, som på den gamle skole, men JYTAS er alligevel inde og gennemføre en begrænset opdatering af byggeriet.
– Vi udskifter facadebeklædningen. Den skal alligevel delvist afmonteres, for at vi kan flytte modulerne. Nu monterer vi en flot facadeløsning med sinusplader og træbeklædning, så byggeriet fremstår som helt nyt. I forbindelse opdateringen af modulerne lægger vi også nye linoleumsgulve og installerer elevator mellem de to etager, fortæller bæredygtighedskonsulenten hos JYTAS.
Modulbyggeriet tilknyttes Skovbyskolens hovedbygning med en mindre, nybygget sammenbygning, der blandt andet opføres med genbrug af vindueselementer fra en nedlagt SFO-institution i kommunen.
– Sammenbygningen er dybest set en bred gang fra den ene bygning til den anden, som udligner det niveauspring, der bliver mellem bygningerne. Sammenbygningen indrettes med interiør til leg og andre former for ophold.

Meget mindre CO2-aftryk
Denne form for genanvendelse af byggeri giver naturligvis bygherre, som i dette tilfælde er Skanderborg Kommune, en væsentlig reduktion i anlægsbudgettet, men det bidrager også til klimaregnskabet. Martin Maribo, der er ansvarlig for JYTAS’ LCA-beregninger og analyse af leverandørernes EPD’er, er en glad mand.
Tilbygningen til Skovbyskolen kommer helt ned på en udledning på bare 2,7 kilo CO2-ækivalenter pr. kvadratmeter pr. år.
Den lave klimapåvirkning skyldes, at genbrugte byggematerialer ikke tæller med i beregningen for CO2 udledning – og i dette projekt er det ikke bare materialer, men nærmest hele bygningen der genbruges.
