Asfalt- og anlægsarbejder kan veje tungt i CO2-regnskaberne i store projekter, så der er god grund til at kigge efter leverandører, der har tænkt bæredygtighed ind i processen. Det har man hos Peab Asfalt, der er en af landets største belægningsvirksomheder med speciale i produktion og udlægning af asfalt. Peab har nemlig gennem en årrække arbejdet målrettet med at sænke sit CO2-aftryk, forklarer adm. direktør Claus Terkildsen:
– Hele Peab-koncernen har et stort fokus på bæredygtighed, og vi har investeret kraftigt i det på vores fabrikker. Det er vores ambition at gå forrest på området og vi har sat skrappere mål, end regeringens mål herhjemme. Vi skal være CO2-neutrale i 2045 og have reduceret vores aftryk med 70% i 2030 – og det er vel at mærke i forhold 2015, hvor vi allerede havde sænket aftrykket betydeligt.
På nuværende tidspunkt har vi allerede reduceret CO2-aftrykket med 50% siden 2015.
Lotte Josephsen, bæredygtighedsansvarlig hos Peab Asfalt
Biogas og grøn strøm
Peab Asfalt
PEAB Asfalt er en af Danmarks største belægningsvirksomheder med produktion og udlægning af asfalt til private, statslige og kommunale kunder. Virksomheden kan asfaltere alt fra motorveje og broer, til industrigulve og parkeringspladser.
I Danmark beskæftiger Peab Asfalt mere end 300 medarbejdere, og er en del af Peab-koncernen, der er en af Nordens største anlægsvirksomheder.
Se mere på peabasfalt.dk
Helt konkret har Peab omlagt produktionen, så man nu fremstiller asfalt med biogas i stedet for naturgas. Samtidig anvender man udelukkende vindmølleproduceret strøm. De to tiltag er altafgørende i forhold til at nå målsætningen, forklarer bæredygtighedschef Lotte Josephsen:
– På nuværende tidspunkt har vi allerede reduceret CO2-aftrykket med 50% siden 2015. Det føles godt at være foregangsmænd på området, og vi gør det ikke som sådan på grund af krav udefra, men fordi vi har et ægte ønske om at blive mere bæredygtige.
ECO-Asfalt med genbrugsmaterialer
Et andet stort indsatsområde i bæredygtighedsagendaen er at genanvende så meget asfalt som muligt i produktionen. Peab affræser, knuser, sorterer, behandler og genbruger asfalt i stor stil og forsker løbende i, hvordan man kan optimere de enkelte produkters sammensætning, så de bliver grønnere. Typisk er der mellem 30 og 50% genbrugsasfalt i Peabs produkter, og begrænsningen ligger primært i, at genbruget skal være den helt rigtige kvalitet til det enkelte asfaltmateriale – hver gang.
– Vi plejer at sige, at asfalt er langt bedre end sit rygte, for det er et af de mest genanvendelige produkter, der findes. Det kan genanvendes næsten 100%. Og sammenlignet med fx cement udledes der ikke særligt meget CO2 i fremstillingsprocessen, siger Claus Terkildsen.
Produkter, fremstillet med vedvarende energi, får hos Peab mærkatet ECO-Asfalt. Når kunderne vælger ECO-Asfalt, betyder det en reduktion på 40-70% af CO2-udledningen fra belægningen, afhængig af den konkrete asfalttype – og kvaliteten er den samme som normalt.