Om Leca Danmark A/S
Leca Danmark A/S er et Saint-Gobain-ejet selskab, som udvikler, producerer og sælger Leca® letklinker – et byggemateriale fremstillet af dansk ler fra egen lergrav i Hinge. Virksomheden har været på markedet i over 80 år.
Den Saint-Gobain-ejede producent af letklinker forudser nu en fremtid med øget anvendelse af letklinker i infrastruktur.
– Vi forventer, at infrastruktur kommer til at bære projektmarkedet for os i fremtiden, hvor det tidligere har været byggeri, som var størst, siger salgschef Morten Almlund Dysted, Leca Danmark A/S.
Danske og norske test
Leca® letklinker har i mange år været anvendt til geotekniske løsninger som letfyld. Materialet har blandt andet aflastet blød undergrund og reduceret jordtryk ved infrastruktur-projekter som veje og jernbaner.
Nu viser nye test udført af anerkendte aktører i branchen fra Danmark og Norge, at materialet er bedre til formålet end påvist ved tidligere test. Letklinkerne er testet af Per Aarsleff A/S og Norsk Geoteknisk Institut, som samstemmende er nået frem til, at letklinkerne har et højere E-modul, end tidligere målinger har vist.
Testet til virkelighedens udfordringer
– I samarbejde med Per Aarsleff’s D&E laboratorium i Hvidovre har vi udført pladebelastningsforsøg og samtidig fået udført triaksialforsøg hos NGI, og vi står med et stærkere materiale, end vi tidligere har fortalt omverdenen, siger salgschef Morten Almlund Dysted.
– Når du bygger en vej, skal bundopbygningen være så robust som overhovedet muligt. Det må ikke kunne give efter, supplerer produktspecialist Michael Lind Christensen, Leca Danmark.
– I forhold til den dokumentation vi tidligere har haft, har vi været for konservative i vores fortælling om materialets reelle ydeevne. Vi har ikke fået udført de nødvendige test og har derfor ikke kunnet påvise materialets reelle egenskaber. Med de nye resultater bliver Leca® letklinker i højere grad en relevant løsning til byggeri af infrastruktur – både økonomisk og miljømæssigt, forklarer han.
Stop gravningen tidligere
– Traditionelt har det været billigere at bruge sand, undergrunden skulle virkelig være udfordret for at lastkompensation med Leca® letklinker blev løsningen. Med den aktuelle situation med begrænset adgang til råstoffer og udfordringen med håndtering af overskudsjord, bliver løsningen med Leca® letklinker meget mere relevant, forklarer salgschef Morten Almlund Dysted.
– Hvis du i dag kommer bare 2,5 meter ned i jorden, og der stadig er blød bund, så kan du godt stoppe med at grave og bruge Leca® letklinker i stedet. Det er en fordel for projektet både økonomisk og miljømæssigt, siger salgschefen.
Leca Danmark A/S arbejder nu for at udbrede kendskabet til de nye testresultater til bygherrer, geoteknikere, ingeniører og entreprenører. Producenten kan både vejlede om design, indbygning og har fået udfærdiget kvalitetssikring for korrekt indbygning af Leca® letklinker.
Reducerer CO2 belastning
Nye EPD’er (Miljøvaredeklarationer) er et stort og vigtigt skridt mod at gøre Leca® letklinker mere relevante i infrastruktur. Produktionen i Hinge har længe arbejdet på at udfase fossile brændstoffer, med introduktionen af SPIR-projektet (Sustainable Production & Innovative Recycling) ser producenten nu den store effekt af omstillingen. Sammenlignet med 2017 har Leca fabrikken i Hinge reduceret sin CO2 belastning med over 50%.
Ydermere har virksomheden udarbejdet en løsning for genbrug af materialet. Leca® Tur/retur er muligt, da letklinkerne er et keramisk, inert produkt med minimum 200 års levetid.
Leca Danmark A/S tilbyder både produkt- og projektspecifikke EPD´er for Leca® letklinker.