Projektet er i gang i Winterswijk i Holland, hvor nogle af vores Therma-sortiment af polyisocyanurat (PIR)-isoleringsløsninger til byggebranchen produceres. Målet er at bruge en kemisk reaktion kaldet glykolyse til at nedbryde affaldsmateriale til polyol, som derefter kan returneres til produktionen. Rester, som f.eks. papir og aluminium fra pladebeklædningen, vil blive genvundet til videre forarbejdning.
Glykolyse er en etableret metode til materialegenvinding for visse plasttyper, især polystyren, men er relativt ny for PIR. Vi arbejder tæt sammen med vores søsterselskab, Synthesia i Spanien, om at udvikle, overvåge og finjustere processen. Synthesias ekspertise inden for genanvendelse af PIR og PET til polyolproduktion er uvurderlig. Erfaringerne fra Winterswijk-projektet vil kunne bruges i den fremtidige udvikling af PU-genbrug.
Processen vil eliminere PIR-affald og reducere efterspørgslen efter råmaterialer
Der opstår produktionsspild, når vores PIR-plader skæres til. Det producerede støv opsamles i et støvudsugningssystem og komprimeres til briketter. I øjeblikket transporteres dette affald til partnere til mekanisk genbrug. Glykolyselinjen vil gøre det muligt at behandle det på stedet og dermed spare på transporten.
Jochum Cremers, teknisk procesingeniør, har arbejdet på projektet siden den indledende forsknings- og udviklingsfase. Han overvågede installationen af glykolyselinjen i midten af 2023. Da installationen var oppe at køre, blev der fokuseret på processens stabilitet og effektivitet.
– Mens vi optimerede produktionen, undersøgte vi også virkningen af at erstatte forskellige procentdele af ny polyol med vores genvundne materiale. Vores produkter er designet til at opfylde certificering og produktydelse, og vi er nødt til at sikre, at disse specifikationer fortsat opfyldes, forklarer Jochum. – Vores resultater bliver valideret gennem ekstern testning og certificering, hvilket gør det muligt for os at begynde at bruge den regenererede polyol i fuld produktion.
Planet Passionate i aktion
Projektet er i overensstemmelse med Kingspans Planet Passionate-ambitioner om affald og cirkularitet.
– Vi forventer at genbruge næsten halvdelen af det affald, der produceres i tilskæringen, og resten vil fortsat blive genbrugt i vores partneres produktionsstrømme, siger Jochum. Fordelen ved glykolysen er, at den fungerer på stedet, så der er ikke behov for yderligere transport. Ud over at reducere affaldsmængden vil det også reducere efterspørgslen efter ny polyol.
Certificerede produkter, der indeholder regenereret polyol, vil begynde at forlade produktionslinjen i 2025. Når det sker, vil vi forsøge at opskalere processen i Winterswijk og udrulle den til andre Kingspan-anlæg, hvor der produceres PIR-isoleringsprodukter. I fremtiden håber vi også at kunne tilføje affaldsmateriale fra eksterne kilder som f.eks. byggepladser og nedrivningspladser. På den måde bliver vi ved med at forbedre processen, så vi kan lukke kredsløbet.
Vil du vide mere om vores aktiviteter? Så læs mere her