Af Henrik Malmgreen
Bæredygtighedstanken er for alvor slået igennem i Grønland. Både i erhvervslivet i almindelighed og i byggebranchen i særdeleshed. For nogle virksomheder handler bæredygtighed dog ikke kun om klima, miljø og CO2-aftryk, men også om social bæredygtighed. Blandt andre for entreprenøren EMJ-Atcon, der fra og med 2024 har taget ESG-rapportering til sig. ESG står for Environment, Social and Government.
Bæredygtighed skal fremover integreres i virksomhedernes kerneforretning gennem strategi, ledelse, værdikæder og innovation, og med EU’s nye krav er det målet, at bæredygtighedsindsatsen rapporteres på en transparent samt standardiseret måde, så det bliver nemt at sammenligne og vurdere virksomhedernes grønne profil.

Vi skal passe på medarbejderne
EU har nemlig vedtaget nye krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering. Lovgivningen hedder CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), og den indføres over de kommende år. Et af hovedelementerne i lovgivningen er, at de største virksomheder skal rapportere efter en række emnespecifikke standarder, der kan ligge indenfor E, S og G.
Det har vi valgt at tage til os, og ESG vil således komme til at få indflydelse på vores fremtidige aktiviteter og byggeprojekter. Som nævnt handler det dog ikke kun om den fysiske bæredygtighed i materialer og processer, men i høj grad også om den sociale bæredygtighed, altså hvordan vi passer på vores medarbejdere.
Dan Sørensen Budek, vicedirektør i EMJ-Atcon Greenland.
Fokus på diversitet, ligeløn og samfund
Ved at tænke ESG som koncept så tidligt som muligt ind i et byggeprojekt, vil der i hans optik f.eks. være mulighed for at arbejde efter en rimelig tidsplan således, at medarbejderne ikke presses unødigt. Det betyder, at både bygherre og rådgiver skal tages med på råd i bestræbelserne på at tilgodese det liv, medarbejderne har uden for arbejdspladsen.
– Vi vil godt sætte fokus på både det gode arbejdsliv, det gode privatliv og det gode familieliv, så derfor kommer S’et i ESG til at spille en rolle for os i mange sammenhænge. Ud over en arbejdsdag, der ikke er presset, vil vi også have fokus på diversitet og ligeløn, og fra 2024 vil man altså kunne aflæse indsatsen på området i vores ESG-regnskab, uddyber Dan Sørensen Budek.
Skal ikke blot konkurrere på pris
Det kræver naturligvis en indsats i virksomheden med henblik på at analysere og definere, hvorledes den proces skal håndteres, men ifølge Dan Sørensen Budek er det en opgave, man gerne går ind i. Ud over at man naturligvis skal overholde den lovgivning, der gælder for byggebranchen, er det for ham vigtigt, at EMJ-Atcon ligeledes forholder sig til, hvorledes man behandler sine medarbejdere.
– Vi skal nu i gang med at identificere de forskellige målepunkter, der skal ligge til grund for arbejdet, og vi skal gerne have så mange som muligt med på tanken. Ikke kun vores virksomhed og vores organisationen, men byggebranchen som sådan. Vi skal nemlig ikke kun konkurrere på pris, tid og kvalitet, idet der også er langsigtede gevinster for vores nærsamfund ved at tænke i social bæredygtighed, forklarer Dan Sørensen Budek.

Til gavn for hele samfundet
Selv om Grønland ikke er medlem af EU, er EU en vigtig samarbejdspartner, og det kan nævnes, at også Grønlands Erhverv i sin strategi for 2025 har valgt at sætte fokus på, hvorledes bæredygtighed og ESG kan indgå i foreningens arbejde til gavn for medlemsvirksomhederne. Derfor er det helt naturligt for Dan Sørensen Budek at kigge den vej.
– Vi skal både som branche og som virksomhed være på forkant med udviklingen således, at vi kan gøre os attraktive over for omverdenen og blive skarpere i vores egen organisation. For det første er det sund fornuft at man behandler sine medarbejdere ordentligt, men i sidste ende er det naturligvis også til gavn for både os som virksomhed, for erhvervslivet og ikke mindst for hele det grønlandske samfund.