Af Jacob Egevang
Selv om der findes grænseværdier for støj af enhver karakter, er både boligområder, virksomheder, sportspladser og rekreative områder ofte præget af larm fra naboer og trafik. Vejnet, togstrækninger, lufthavne og industrivirksomheder udgør støjkilder, der trods myndighedernes håndhævelse af grænseværdierne ofte sætter sit præg på det miljø, mennesker færdes, arbejder og lever i.
Æstetik og funktionalitet
Den Fredericia-baserede virksomhed Noisecare har siden 2019 udviklet støjhegnsløsninger, der består af færdige moduler klar til montering. Hvert modul er bygget op med en kerne af støjabsorberende materiale beklædt med en diffusionsåben membran, som holdes på plads af et overfladebehandlet rionet med en maskestørrelse på 50 x 200 mm og wirediameter på 6,5 mm.
Noisecares moduler adskiller sig visuelt fra de fleste af markedets øvrige løsninger ved et mere strømlinet, rektangulært design. Det bidrager til en særlig æstetik, som løfter den samlede løsning.
Vi har siden etableringen af virksomheden fokuseret på løbende produktudvikling. Både når det gælder det visuelle udtryk og den lydabsorberende effekt. Vi har to typer af moduler. De består begge af uld, men det ene er dertil forsynet med en stålkerne mellem uldlagene.
Martin Hestnes, salgschef hos Noisecare.
Støjhegn i ren uld har den bedste lyddæmpningsgrad omkring boligområder, mens modulerne med stålkerne er bedst egnede langs f.eks. motorveje, da lydfrekvenser fra tung trafik nemmere lader sig reflektere.
– Langs meget trafikerede veje giver det god mening at anvende kombinationen af uld og stål, fordi det mindsker lydabsorberingsbehovet, når en del af støjen sendes retur, fortæller salgschefen.

Genanvendelse
Hvor andre producenter af støjhegn anvender stenuld, produceres Noisecares moduler med glasuld.
Som de fleste virksomheder i byggebranchen, har man et naturligt fokus på mindst mulig miljøbelastning. Virksomhedens materialer produceres i Danmark og i andre europæiske lande, så transportbelastningen er begrænset.

Fleksibilitet
Noisecares løsninger leveres som samlesæt, der er nemme at montere og tilpasse de landskabsforhold, de opføres under. De varmgalvaniserede stolper måler typisk 4 m, de støjreducerende plader er 2,4 m lange og 0,8 eller 1 m høje, mens bundpladerne leveres i 20 og 30 centimeters højde, så hegnets samlede højde kan reguleres efter landskabet.
– For at sikre en hurtig arbejdsgang omkring opførslen af vores hegnsløsninger, tilbyder vi en samlet pakke, hvor monteringsarbejderne ikke skal bruge unødig tid på tilskæring af metalbundpladerne. Alle moduler kan nemt afkortes med sav og afsluttes med tilpasningsstykker, slutter Martin Hestnes fra Noisecare.
