Det betyder ikke kedelige, standardiserede kurser, men skræddersyede uddannelsesforløb, der er designet i samarbejde mellem virksomheder og de skoler, som udbyder AMU-kurser.
Skræddersyede kursusforløb hitter
Flere virksomheder kigger forbi standardløsningerne, når det kommer til efteruddannelse. Ifølge Jens Gjødsbøl, uddannelsesdirektør hos AMU Nordjylland, er en kombination af skræddersyede kurser og de bedste kurser fra ’hylden’ den perfekte løsning.
– Virksomhederne har brug for fleksible forløb, der matcher deres behov. De kan ikke bare skille sig af med folk, når der er lav ordretilgang – i stedet opkvalificerer de deres medarbejdere, fortæller han. Og det er her skolerne kan komme virksomhederne til undsætning.
Navigering i AMU-kurserne
Der udbydes mange kurser, og nogle virksomheder har måske brug for hjælp samt vejledning til at finde rundt i alle mulighederne for kurser og den videreuddannelse, AMU-systemet tilbyder. Her kommer skolernes konsulenter ind i billedet som erfarne rådgivere. De hjælper virksomhederne med at finde de kurser, der giver mening lige nu og her, uanset om det drejer sig om bæredygtighed, nye lovkrav om asbesthåndtering eller de altid efterspurgte certifikatkurser.
– Vi har undervisere, der hurtigt kan mobilisere sig og tage fra én ende af landet til den anden for at sikre, at kurserne bliver afholdt, når behovet opstår, forklarer Jens Gjødsbøl. Han understreger, hvor vigtigt det er, at skolerne er fleksible og kan tilpasse sig pludselige ændringer i vejret eller virksomhedernes til tider uforudsigelige tidsplaner. Denne fleksibilitet sikrer, at bæredygtighedskurser kan afvikles effektivt, selv under uventede omstændigheder.


Grøn omstilling: Fordel at være en lille virksomhed
For Kim Taskov, der for nylig har etableret entreprenørvirksomheden Taskov & Co, erder ingen tvivl om, at grøn efteruddannelseer vigtig, og han ser det endda som en fordel at være en mindre spiller.
– Vi kan lynhurtigt lave ændringer. Hvis vi beslutter os for at nu vi skal køre på ren el, så gør vi det! Og hvis jeg vurderer, at mine medarbejdere skal tage et kursus, som gør os klar til den grønne omstilling, er der ikke langt fra tanke til handling. Det er fordelen ved ikke at have 100 ansatte, fortæller Kim Taskov fra Mere end 700 håndværkere er på grønne AMU-kurser i år den nystartede virksomhed på Amager, hvor han lige nu har fem medarbejdere.

dygtige medarbejdere med bl.a. ’grønne’ kurser.
I Taskov & Co arbejder man med at tilrettelægge kursusforløb for medarbejderne, og i den forbindelse er de grønne kurser højt på agendaen.
– Vi ser det faktisk også som en forretningsmulighed, og det er helt tydeligt, at vi vinder spændende projekter på, at vi har bevidstheden om den grønne omstilling med, når vi møder kunderne og løser vores opgaver, fortæller Kim Taskov.
Tilskud til videreuddannelse:
Til fremme af ’grøn’ videreuddannelse i byggeriet giver Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond tilskud til virksomhederne. Fonden giver 110 kroner i tilskud for hver time en medarbejder deltager i et kursus målrettet bæredygtigt byggeri og grøn omstilling. Derudover dækker fonden fuld deltagerbetaling for kurset, som beløber sig til 208 kroner om dagen.
Kontakt en skole nær dig
Disse skoler tilbyder et bredt udvalg af AMU-kurser inden for forskellige områder af byggeriet, fra sikkerhed og miljø til specifikke håndværkskompetencer. Det er en god idé at kontakte dem direkte for at få opdateret information om specifikke kurser og uddannelsesmuligheder.
AMU Fyn, amu-fyn.dk
AMU Nordjylland, amunordjylland.dk
AMU Syd, amusyd.dk
AMU Vest, amu-vest.dk
EUC Nord, eucnord.dk
EUC Sjælland, eucsj.dk
Learnmark Horsens, learnmark.dk
Mercantec, mercantec.dk
Next København
Roskilde Tekniske Skole, rts.dk
SESG Svendborg, sesg.dk
TECH College, techcollege.dk
Tradium, tradium.dk
ZBC, zbc.dk
Kom i gang med kurser til den grønne omstilling af byggeriet
Grundlæggende bæredygtighed i bygge- og anlægsbranchen (499007)
Dette 2-dages AMU-kursus er målrettet håndværkere der har brug for grundlæggende forståelse for bæredygtige konstruktioner, materialevalg samt kendskab til livscyklusanalyse, cirkulær
økonomi og totaløkonomi. Kursisten introduceres også for aktuelle certificeringer og miljømærkninger.
Læs mere om kurset på amukurs.dk – eller kontakt din lokale AMU-skole for nærmere aftale.
Du kan også kontakte Byggeriets Uddannelsers opsøgende team for uvildig rådgivning om kurser og efteruddannelse i bygge- og anlægsbranchen: www.bygvidere.nu/faa-vejledning/
Grønne Frontløbere – et udviklingsfællesskab
En række store byggevirksomheder og uddannelsesinstitutioner har etableret udviklingsfællesskabet Grønne Frontløbere, der skal udvikle og afprøve AMU-kurser til fremme af bæredygtigt byggeri og grøn omstilling af branchen.
Bag Grønne Frontløbere står entreprenørvirksomhederne Enemærke & Petersen, MT Højgaard Danmark, Jakon og CG Jensen, samt erhvervsskolerne Learnmark, AMU-Nordjylland, EUC Sjælland og Byggeriets Uddannelser.
Som led i frontløberprojektet får mere end 700 håndværkere i løbet af 2024 styrket deres grønne kompetencer og kan dermed bidrage til virksomhedernes arbejde for bæredygtig omstilling.
Hvis du eller din virksomhed vil være med i projektet, er første skridt at kontakte
projektleder Henrik Graun Hermann hos Byggeriets Uddannelser på [email protected]
eller 35 87 87 43.