Når bygningsreglementet opdateres i 2025, bliver mængden af papirarbejde næppe mindre. Byggebranchen vil opleve, at der kommer markant strammere krav til CO2-udledningen, og hvis det går som på andre områder, vil strammere krav ligeledes blive fulgt af øgede krav til dokumentation.
LCA- og LCC-beregninger og -dokumentation bliver i stadig højere grad hverdag i byggebranchen, og heldigvis er der efterhånden etableret så megen ekspertise på området, at papirarbejdet er til at have med at gøre.
En af de virksomheder, der bistår bygherrer og arkitekter med grundige beregninger samt med rådgivning omkring energioptimering, er den Viby J-baserede rådgivende ingeniørvirksomhed Wolters Consulting, hvis 12 medarbejdere blandt andet tæller ingeniører, bygningskonstruktører, energiteknologer, installatører samt MSc in Technology and Building Energy Design.
– Der er ingen tvivl om, at vi i højere grad skal vænne os til at lave LCA- og LCC-beregninger. Men det, der måske kan ses som lidt for tidskrævende skrivebordsarbejde, giver jo god mening. For både økonomisk og klimamæssigt er der meget at hente, når man har styr på de tekniske beregninger, fortæller Mikael Hansen, der er bygningskonstruktør og bæredygtighedskonsulent hos Wolters Consulting.
Speciale i Commisioning
Virksomheden er blandt andet specialiseret i såkaldt commisioning, der frit oversat fra engelsk betyder, at man i forbindelse med opførelse af nyt byggeri fokuserer på totaløkonomien og de tekniske installationers indbyrdes samspil. Mikael Hansen og hans kolleger er eksperter i at planlægge, hvordan alle tekniske installationer kommer til at køre koordineret. Wolters Consulting, der gerne kommer tidligt ind i forberedelsesarbejdet, kan i den sammenhæng rådgive om, hvilke komponenter på markedet, der matcher bygherres behov og budget.
– Jo før i byggeprocessen vi kommer på banen, des bedre. For når vi er med i forberedelsesfasen, kan vi hjælpe bygherre med at vælge de rigtige installationer og samtidig sikre, at alle komponenter kommer til at spille optimalt sammen. Der er meget økonomi at spare i bygningsdriften, når man vælger det rigtige setup, og det har gavnlig effekt på CO2-udledningen, når forsyningsdesignet er gennemtænkt og baserer sig på beregninger, fortæller Mikael Hansen.
Skoler sparer på energien
Han beskriver, hvordan den intelligente bygning f.eks. kan programmeres til at drosle ned for varmeforsyningen, når et vindue åbnes, eller regulere varme og lys, når aktiviteten i bygningens forskellige lokaler enten øges eller reduceres. Med Wolters Consultings mellemkomst sparer f.eks. flere skoler i Aarhus-området nu mellem 8-12 % el- og varmeregningen hvert år.
– Der er vide grænser for, hvad vi kan måle og planlægge os ud af. Vi arbejder f.eks. med sensorer og rummålere rundt i bygningerne, og vi opererer med flowmåleudstyr, der sikrer mest bæredygtig og effektiv udnyttelse af varme- og vandforsyningen. Når vi kører den lidt større pakke i stilling, kan vi desuden indsamle omfattende mængder data om driften og tilpasse forbruget til gavn for både økonomi og klima, fortæller Mikael Hansen.
Læs mere her: www.w-con.dk