Give Steel er en førende leverandør af stålkonstruktioner og blandt Danmarks største materialeleverandører til byggeriet. Med sin kapacitet på 54.000 tons stålkonstruktioner om året har virksomheden i dag en af Nordeuropas største produktionskapaciteter af stålkonstruktioner samlet på én lokation.
Effektive metoder til at reducere CO2-aftrykket i stålkonstruktioner
Virksomheden leverer stålkonstruktioner med særlig fokus på CO2-optimering via design og valg af råvarer. Konstruktionerne bruges til såvel offentligt som privat byggeri, ofte miljøcertificerede efter internationale bæredygtighedsstandarder. Der er flere metoder til at reducere CO2-aftrykket fra en stålkonstruktion, men de primære metoder er ved at optimere konstruktionsdesignet, så den nødvendige mængde stål minimeres, og ved at vælge råmaterialer med lavt CO2-indhold.
Udnyt stålets styrke optimalt
Det første skridt til en mere klimavenlig stålkonstruktion med et lavere CO2-aftryk er, at udnytte stålets styrke maksimalt i bygningens design, så tonnagen til den specifikke bygningskonstruktion minimeres. Denne tilgang er kompleks og kræver ofte specialister med erfaring inden for ståldesign og konstruktion.
Hos Give Steel samarbejder ingeniørerne derfor tæt med rådgivere og entreprenører for at sikre de mest klimavenlige konstruktionsprincipper i stålkonstruktionens design. Det tætte samarbejde kan resultere i markante CO2-besparelser, både i enkle stålkonstruktioner og mere komplekse byggeprojekter.
Optimering gennem udskiftning af råvarekomponenter
Et eksempel på designoptimering er udskiftning af råvarekomponenter i konstruktionen. Traditionelt er diagonalerne i et gitterspær f.eks. lavet af rørprofiler, men disse kan erstattes med H-profiler, der som standard har en langt højere skrotprocent og dermed et lavere CO2-aftryk. Selvom brugen af H-profiler typisk øger vægten af konstruktionen, reduceres det samlede CO2-aftryk.
Konvertering fra standardprofil til svejst profil sparede 51% CO2
En anden metode til at reducere CO2-aftrykket er ved at konvertere standardprofiler til opsvejste profiler. Dette indebærer at svejse tyndere plader sammen for at bevare den nødvendige styrke, men med en markant lavere vægt. Opsvejste profiler har i mange år været brugt til simple konstruktioner for at reducere vægt og omkostninger, men i dag er det CO2-besparelsen, der er det vigtigste argument for denne løsning.
Konstruktionsprincipperne, der her er beskrevet, er blot eksempler på, hvordan man kan reducere CO2 fra bygningens stålkonstruktion ved designoptimering.
Low-carbon stål som råvare sparer store mængder CO2
Udover designoptimering spiller selve råvaren en stor rollen. Ved at vælge stålkonstruktionens råmaterialer med omhu, kan man opnå meget høje CO2-reduktioner. Udskiftes råvaren til low-carbon stål, kan der typisk spares over 40% CO2 sammenlignet med konventionelle alternativer.
Low-carbon er en fælles betegnelse, vi bruger til at kategorisere stålemner på markedet med de laveste CO2-emissioner sammenlignet med tilsvarende alternativer. Forskellen på low-carbon stål og konventionelt stål er, at low-carbon stål typisk har en højere skrotprocent, ligesom low-carbon stål i stigende grad produceres ved brug af vedvarende energikilder.
Stor effekt – lille merpris
Når Give Steel modtager en bestilling på et projekt med low-carbon stål, foretages en grundig markedsanalyse for at identificere de råmaterialer og stålelementer med lavest mulig CO2, som samtidig bedst opfylder kravene til det specifikke projekt. CO2-emissionerne fra produktionen af low-carbon stål kan variere betydeligt afhængigt af de specifikke stålelementer og anvendte produktionsmetoder på de forskellige stålværker. Da markedet for low-carbon stål er i konstant udvikling vil værkerne, der leverer stål til Give Steel, også variere over tid.
Prisen på low-carbon stål afhænger i høj grad af markedet, og hvilke stålemner projektet består af. I 2023 solgte Give Steel et stort projekt på ca. 9.000 tons, primært produceret i low-carbon stål, hvilket gav en gennemsnitlig CO2-besparelse på omkring 40% på stålkonstruktionerne til projekterne. Den gennemsnitlige merpris for low-carbon stål var dog kun 5-10% sammenlignet med standardscenarierne. Der er derfor en stor CO2-besparelse at hente ved at vælge low-carbon stål for en forholdsvis lille merpris.
Bygherren bør stille krav til bæredygtighed
Det er ifølge Give Steel den enkelte bygherre, der står med nøglen til at skubbe byggeriet i en mere bæredygtig retning. De krav, som bygherren stiller i en eventuel udbudsfase eller som led i en tilbudsgivning, er nemlig styrende for resten af projektet. Fokuseres der primært på pris og leveringstid i denne fase, risikerer klimahensyn at blive tilsidesat. En effektiv løsning på denne udfordring er, at bygherren fra starten stiller klare krav til bæredygtighed, så det bliver et lige så vigtigt parameter som pris og tidsramme, når der skal bygges nyt. Kun på den måde kan vi sammen fremme mere bæredygtigt byggeri. Derudover er det en fordel at involvere stålproducenten tidligt i processen.
Tidlig involvering er essentiel
Et tæt samarbejde mellem alle involverede parter og tidlig involvering af stålleverandøren kan føre til betydelige CO2-besparelser. Ved at inddrage Give Steels indkøbsafdeling tidligt, kan man i fællesskab med rådgiver og kunde vælge de råmaterialer, der bedst passer til projektet – både med hensyn til CO2, pris og leveringstid. CO2-udregningen baseres på stålværkernes miljøvaredeklarationer (EPD’er) kombineret med Give Steels egne EPD-tal, hvilket sikrer en så præcis beregning som muligt for det enkelte projekt.
CO2-besparelsen bliver således synlig for kunden, som nu kan træffe sine mere bæredygtige valg ud fra et oplyst grundlag. Ved at vælge de rigtige designstrategier og have fokus på råvaren kan byggeprojekter altså opnå betydelige CO2-reduktioner.
Desuden er stål 100% genanvendeligt efter en bygnings afsluttede livscyklus og kan up-cycles igen med minimalt CO2-forbrug. Alt sammen små vigtige bidrag til at rykke byggebranchen i en mere bæredygtig retning.