J. Jensen har udviklet en app til mobiltelefonen, som giver mulighed for at kontrollere, at underleverandører til nedrivningsvirksomheden overholder love, regler og overenskomster.
Appen virker som et ID-kort for vikarerne, og J. Jensen kræver i dag, at alle vikarfirmaer anvender appen, før de sender vikarer til nedrivningsvirksomhedens byggepladser.
– Alle vikarer på vores byggepladser har i dag en app på deres mobil med billed-ID, som indeholder alt, hvad vikarerne har brug for at dokumentere. De kan ikke komme ind og arbejde på vores byggepladser, før det hele er godkendt af vores administration, fortæller Thomas Kolbeck Valbjørn, vicedirektør i J. Jensen Nedrivning A/S.

Stempler ind med geotagging
ID-kortet på appen oprettes med foto, navn, kontaktoplysninger, CPR-nummer, pas eller kørekort, opholds- og arbejdstilladelse. Appen indeholder derudover ansættelseskontrakt hos vikarfirmaet, lønsedler og eventuelle certifikater til asbest eller teleskoplæsser.
Vikarer stempler ind på byggepladsen med en QR-kode, og systemet virker med geotagging og generer automatisk en ugeseddel.
– Vikarer stempler ind og ud på arbejdspladsen, så vikarfirmaerne får digital rapport over, hvordan deres folk har arbejdet. Det giver samtidig firmaerne et grundlag for nemt at lave en faktura, og vi har alle de samme data at gå ud fra, forklarer vicedirektøren i J. Jensen.
Strammede op på kontrol
Nedrivningsvirksomheden blev opmærksom på, at det var nødvendigt at stramme op på kontrollen med underleverandører, efter en DR-dokumentar ’Underdanmark’ sidste år pegede på kritiske forhold.
– Vi troede egentlig tidligere, at vi havde et velfungerende system, men dem, der er interesserede i at snyde, de udvikler sig og bliver bedre til det, siger vicedirektør Thomas Kolbeck Valbjørn.
J. Jensen undersøgte i første omgang mulighederne for at købe et system, som kunne forhindre, at underleverandører snyder med certifikater, skat, moms, arbejdstilladelser eller andet.
– Vi kunne ikke finde noget, der var godt nok, så i stedet besluttede vi os for at udvikle vores eget system. Vi tager det meget alvorligt, og det er højt prioriteret i koncernen og er blevet tilført de nødvendige ressourcer, siger Thomas Kolbeck Valbjørn.
J. Jensen kræver transparens
Systemet blev testet i en indkøringsperiode, før nedrivningsvirksomheden stillede krav til vikarbureauerne om, at det var obligatorisk at bruge systemet.
– Det er gået forbavsende nemt, og vikarfirmaerne har været meget samarbejdsvillige og vist stor forståelse for, at de skal lære systemet. Vi har lavet videoer, og vikarfirmaerne har haft en kontaktperson, de kunne ringe til for at få hjælp.
– Vores kunder er også glade for, at de kan være sikre på, at der ikke går folk på byggepladsen, der ikke må være der, siger vicedirektøren.
J. Jensen arbejder sammen med relevante myndigheder og sender blandt andet månedlige oplysninger til Skat om vikarfirmaernes arbejde og tager selv stikprøver hos sine underleverandører.
– Det er et kæmpearbejde at undersøge og tjekke, men lige nu har jeg ro i maven, at vi har styr det, og vi arbejder stadig løbende med at forbedre kontrollen, så banditterne ikke kommer foran os. Et samarbejde med J. Jensen kræver fuldstændig transparens, siger Thomas Kolbeck Valbjørn.

Flere virksomheder vil bruge app
Det tager ekstra administration at oprette og screene vikarer i det nye system, men J. Jensen oplever, at det opvejes af fordelene. Appen har vist sig at være så god, at den nu er på vej til andre byggevirksomheder i Jensen Gruppen, og der er også kommet henvendelser fra eksterne virksomheder, som er interesserede i systemet.
– Der er mange vikarer i byggebranchen, og vi overvejer i øjeblikket, om vi skal skalere op og begynde at sælge den her app til andre virksomheder, siger Thomas Kolbeck Valbjørn.