– Op mod 30 % af en given byggesum spildes typisk på fejl. Byggebranchen kan således spare milliarder på komplekse projektbyggerier ved at arbejde systematisk med præfabrikation. Ved at designe i bund og løfte udbudsprojektet til en højere modenhedsgrad som LOD400 kan man både bygge effektivt, mere bæredygtigt og samtidig minimere fejl. Det handler ganske enkelt om standardisering, modularisering og fokus helt ned på specifikationerne for den enkelte skrue.
Det forklarer Claus Mølgaard Jensen, som er partner og administrerende direktør i virksomheden acomplir, der har specialiseret sig i tværfaglig 3D-modellering, detailprojektering, fremstilling af produktions- og assemblytegninger, samt IKT-ledelse. Det helt store mantra i virksomheden er, at byggebranchen kan forbedre sig selv markant ved i langt højere grad af at satse på præfabrikation. Det kræver imidlertid fokus på alle detaljer i et byggeprojekt.

Alt for risikofyldte udbudsprojekter
Ifølge Claus Mølgaard Jensen er rådgivernes udbudsprojekter desværre ofte af for dårlig kvalitet, er ikke bygbare og mangler væsentlige detaljer. Det betyder, at entreprenøren giver en pris på projektet uden reelt at kende konsekvenserne. Det kan være såvel prismæssige konsekvenser som faglige konsekvenser i form af stridigheder, hvor faggrupperne i to eller flere fagentrepriser kommer op at toppes over, hvem der er skyld i, at det kører skævt.
– Det er derfor, vi kalder os for entreprenørens mand og håndværkerens ven. Med de ydelser, vi tilbyder, bor vi så at sige i et projekts udførelsesfase, men det handler også om, at vi inddrages så tidligt som muligt således, at vi kan italesætte udfordringerne på bygherreniveau. Det er med til at sikre kvaliteten, lige som det generelt giver et bedre projekt, siger Claus Mølgaard Jensen, der selv har industriel erfaring, mens forretningspartneren Jonathan Noer har byggeteknisk og håndværksmæssig erfaring.

Præfabrikation er vejen frem
Acomplir bygger bro mellem udbud og udførelse. Gennem en dyb forståelse for byggepladsens kompleksitet og dynamik er man i stand til at skabe den nødvendige transparens samt projekter i kontrol, hvilket er hele fundamentet for effektiv præfabrikation. Det kræver desuden en industriel tankegang samt, at håndværkerne ses som en vigtig sparringspartner. Hvis det er tilfældet, kan projektet standardiseres og modulariseres i ”pakkeløsninger”, der kan leveres på rette tidspunkt.
– LOD 400 DK definerer blandt andet bygningsdele modelleret ud fra produktspecifikke typer af objekter med tilhørende produktspecifikke egenskabsdata. Dermed kan der bygges mere effektivt og mere bæredygtigt, lige som antallet af fejl kan minimeres. På den front har vi placeret os selv i en uundværlig rolle som byggebranchens rådgivende entreprenører, siger Claus Mølgaard Jensen videre.

Fokus på de tekniske entrepriser
Som virksomhed blev acomplir etableret i efteråret 2023, men har allerede fået godt fat i det marked, Claus Mølgaard Jensen definerer som tekniske entrepriser, men der er også et stort potentiale indenfor aptering. Man går bevidst efter de store aktører i byggebranchen, men han føjer til, at man samtidig er afhængig af visionære bygherrer, der ikke blot bygger for afkastet og investeringens skyld, men som reelt har en interesse i egne kvalitetsbyggerier.
– Interessen for vores ydelser er stor, og man kan spørge sig selv, hvorfor, det gennem årevis er gået så galt for mange byggeprojekter, hvor økonomien er løbet fuldstændig af sporet på grund af fejl og mangler. Jeg tror, at en af årsagerne er en konservativ branche, der ofte løber ind i udfordringer som bunder i rigide udbuds- og kontraktformer. Derfor kræver det modige samt visionære bygherrer og entreprenører med en ny og mere moderne tankegang, hvis vi virkelig skal udvikle byggebranchen konstruktivt, uddyber Claus Mølgaard Jensen.

Skal tænke langt mere industrielt
En af metoderne til dette er at forstå, at byggeriet i langt højere grad skal industrialiseres. Det kræver imidlertid værktøjer, der kan gøre byggebranchen mere datadreven, end den er i dag. Bevares, byggebranchen er midt i en digitaliseringsproces, men ifølge Claus Mølgaard Jensen skal der i langt højere grad arbejdes med datastrukturer og fokus på væsentlige detaljer, som gør det muligt at kende specifikationerne på alt lige fra et stålspær til en gipsskrue og en stikkontakt.
Nøglebegreberne er industrialisering, standardisering samt modularisering. Det giver mulighed for detailprojektering, der for alvor gør præfabrikation interessant. Vi arbejder med værktøjer, der registrerer data på alle objekter, hvilket betyder, at vi ligeledes kan designe på hvert eneste datapunkt. Takket være en stram revisionsstyring er vi således i stand til at flytte en stor del af arbejdet væk fra byggepladsen og ud i de industrielle miljøer, forklarer Claus Mølgaard Jensen.
Lettere at leve op til lovgivningen
Hos acomplir har man ingen egenproduktion, men tapper i dialog med kunden direkte ind i dennes supply chain, hvilket betyder at det er kundens egne leverandører, der leverer materialerne, som kommer ab fabrik produceret efter mål, nummereret og pakket i passende enheder. Ud over at der på den måde er fuldstændig styr på projektet og dets økonomi, giver det ifølge Claus Mølgaard Jensen en række andre fordele på områder, som ligeledes er oppe i tiden.
– Når byggebranchen industrialiseres, giver det et bedre arbejdsmiljø på byggepladsen, lige som det bliver langt lettere at leve op til den stadig mere strikse lovgivning, når vi taler krav til bæredygtighed. En af vores store styrker er eksempelvis, at vi har fokus på samspillet mellem de byggetekniske og de maskintekniske kompetencer i de IFC-filer, vi arbejder med. Det giver data, der hele vejen gennem projektet understøtter korrekte LCA-beregninger og ESG-rapportering, slutter Claus Mølgaard Jensen