Chr. Johannsen A/S udfører total-, hoved- og fagentrepriser over hele landet. Virksomheden har et tæt samarbejde med arkitekter og ingeniører med henblik på at sikre kvalificeret forberedelse, grundig myndighedsdialog og stram byggestyring.
– Vi sørger for projektering, indhentning af tilladelser, CO2- og brandklasseberegninger, indgåelse af kontrakter med underentreprenører samt al anden koordinering, så bygherre får præcis det, der er aftalt. Desuden tænker og bygger vi altid så grønt, som forholdene tillader det, fortæller Carsten Schultz, der er projektleder hos Chr. Johannsen.
Store byggerier
Virksomheden, der er totalentreprenør på flere af landets kraftvarmeværker, genbrugsstationer, halmværker og lagerhaller, begyndte i sin tid med at tilbyde jord- og betonarbejde. I dag dækker Chr. Johannsen alle byggediscipliner.
– Jord- og betonarbejdet fylder fortsat en del i ordrebogen, men i dag ser kunderne os som en full service byggevirksomhed, der løfter alle opgaver ved store byggerier, fortæller projektlederen og fortsætter:
– Vi møder stadig større efterspørgsel på DGNB-byggeri og projekter, der støtter op om den grønne dagsorden. I den forbindelse arbejder vi mere og mere med CO2-ansvarligt producerede byggematerialer samt andre løsninger, og kursen er da også sat i forhold til en ESG-rapport, som vi forventer afsluttet i 2025.

Grønt materialevalg
Chr. Johannsen er i skrivende stund i gang med et omfattende projekt ved Vejle. Her har virksomheden allerede opført en 500 kvadratmeter stor administrationsbygning samt en 1.100 kvadratmeter stor lagerhal. Lige nu er man i gang med yderligere en 1.500 kvadratmeter stor kontorbygning og 4.000 kvadratmeter lagerbygninger.
– Markedet for byggematerialer giver os nogle genveje, men det handler i høj grad også om at projektere byggeriet med det grønne for øje. I Vejle arbejder vi blandt andet med mere miljøvenlig cement, mere træ, mindre stål, mindre færdigbehandlede MDF-plader og mere krydsfiner.
På de aktuelle projekter har Chr. Johannsen anvendt den CO2-reducerede FUTURECEM-cement i både gulve og vægge. I lofterne har man monteret Troldtekt- plader, der ligeledes er produceret med FUTURECEM-cement. Anvendelsen af træ i stedet for stål er prioriteret inden for brandkravene, ligesom vinduesløsningerne er monteret med krydsfiner uden på fibergipsplader, frem for færdigbehandlede MDF-plader.
– Jo mindre vi kan udelade de mest klimabelastende materialer, jo bedre. Men bygherre kommer også langt ved f.eks. at undlade bemaling af store betonvægge. I Vejle står ydervæggene i rå beton, der bare er primet. Det giver en særlig æstetik, lige som det lønner sig i CO2-regnskabet og byggeøkonomien, fortæller Carsten Schultz.
Derudover har Chr. Johannsen i Vejle arbejdet med solfilm på alle vinduer, solcelleanlæg, luft til vand varmepumper, Vild Med Vilje græs- og blomsterblandinger, samt omfattende jordoptimering.
– Vi jordoptimerer ved at fræse kalk ned i byggegrundens eksisterende jord og lerlag. På den måde tilfører vi den nødvendige bæreevne til byggeriet, og samtidig sparer bygherre anseeligt på byggeøkonomien ved ikke at have lastvognstog kørende med jord den ene vej og grus eller sand den anden.
På projektet i Vejle skulle Chr. Johannsen under normale omstændigheder have kørt 15.000 ton jord bort med miljøbelastning til følge.
– Vi undgår på den måde belastning med tung trafik, ligesom vi undgår indkøb og transport af grus og sand, som efterhånden er en mangelvare i Danmark, siger Carsten Schultz.
Chr. Johannsen har for nylig bygget og indviet nyt domicil i Rødekro. Dette byggeri er DGNB- guldcertificeret, og opskriften har blandt andet stået på FUTURECEM-cement, flamingoisolering med høj genanvendelsesgrad, træskelletter i alle indvendige vægge, regnvandsopsamling og solceller.
