Om ETA-Danmark
- ETA-Danmark er et uvildigt godkendelsesorgan, der udsteder ETA’er, som er grundlaget for at
- CE-mærke innovative byggevarer ikke omfattet af en harmoniseret standard, samt ETV’er som
- dokumentation for innovative miljøteknologier.
- Herudover udsteder ETA-Danmark nationale TGA- og MK-godkendelser for materialer og
- konstruktioner og VA-godkendelser for vand og afløbsmateriels mekaniske/fysiske egenskaber.
- ETA-Danmark vurderer desuden, om byggevarerne opfylder kravene i det danske bygningsreglement og andet relevant, alment teknisk fælleseje.
ETA-Danmark er et uvildigt organ, der har over 40 års erfaring med godkendelse af byggevarer i Danmark. Organet hjælper producenter af nye innovative byggevarer med dokumentation for produkternes egenskaber. De frivillige ordninger gør det lettere for producenter at komme på markedet med blandt andet nye, mere bæredygtige byggevarer.
– Gennemgående er entreprenører tilbageholdende med at bruge de nyeste produkter på markedet, og vi hjælper derfor producenterne med at dokumentere, at deres produkter rent faktisk er egnede at bygge med, forklarer Peter Glob Frandsen, der er markedschef hos ETA-Danmark.
– Vi hjælper med en pålidelig dokumentation af produktets egenskaber, så det ikke bare er producenten selv, som påstår noget. Vi er en uvildig part, der verificerer, og det giver troværdighed på markedet, forklarer Peter Glob Frandsen.
Hver femte byggevare er uden for harmoniseret standard
CE-mærket sikrer den fri bevægelighed af byggevarer over grænserne i EU. Materialer, Byggeri og anlæg skal testes ud fra de samme EU-teststandarder, så det er muligt umiddelbart at sammenligne med andre CE-mærkede produkter.
Men hver femte byggevare solgt i EU er ikke omfattet af harmoniserede standarder, og de bliver derfor ikke pålagt et krav om den CE-mærkning, som dokumenterer produktets egenskaber på en harmoniseret måde.
– Det er kun cirka 80 procent af alle byggevarer, der skal CE-mærkes, resten behøver ikke at blive det. Men det er en stor fordel at få et CE-mærke, for så kan produktet frit sælges i hele Europa, forklarer markedschefen hos ETA-Danmark.
– Byggevarer som elementer i beton og gips har været på markedet i mange år, og er velkendte, og der findes derfor harmoniserede standarder på europæisk plan. Hvis man derimod vil bygge med for eksempel CLT-træbyggesystemer, er de ikke omfattet af harmoniserede standarder. Hvis producenten ønsker at dokumentere egenskaberne, sker det med en ETA, forklarer Peter Glob Frandsen.
Funktion, kvalitet og levetid
Nye innovative produkter kan være biobaserede materialer som tang, halm og produkter baseret på biocement, men der er også gammelkendte produkter, som falder uden for de harmoniserede standarder.
– Metalankre til fastgørelse af beslag i beton har eksisteret i over 50 år, men de bliver faktisk også CE-mærkede med en ETA. Det skyldes, at udviklingen for den type produkter går så stærkt, at man ikke kan nå at udvikle harmoniserede standarder, forklarer seniorkonsulent Pia Ohrt Thomsen.
Der er i dag en stigning i antallet af bæredygtige produkter, som får en CE-mærkning på baggrund af en ETA, men ETA-Danmark forholder sig ikke direkte til, om et produkt er bæredygtigt.
– Vi laver mange ETA’er for nye bæredygtige produkter, men vi tager ikke direkte stilling til, om et produkt er bæredygtigt. Andre firmaer end os kigger på CO2-aftryk og udledning af giftige stoffer, og om produktet er bæredygtigt. Vi vurderer udelukkende produktets mekanisk/fysiske egenskaber baseret på anerkendte testmetoder, og om materialet er egnet at bygge med. Vi vurderer, om det har den nødvendige styrke, stivhed og en vis forventet levetid.
– Vi undersøger funktion, kvalitet og levetid, men det er jo faktisk også vigtige egenskaber, hvis et produkt skal være bæredygtigt. For hvis et produkt ikke er egnet til at bygge med, eller har en vis holdbarhed, så er det jo nok heller ikke særligt bæredygtigt, forklarer Pia Ohrt Thomsen.
Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri og anlæg i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeri og anlægs uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.