Ekolab er en specialiseret rådgivende ingeniørvirksomhed med fokus på energi og indeklima, som tilbyder ydelser inden for projektering, bæredygtighedsprocesser og udvikling. Virksomheden går ofte sine egne veje for at finde de bedste bæredygtige løsninger sammen med kunderne.
– Vi har arbejdet med bæredygtighed i mange år, også før det blev et krav i bygningsreglementet, og før EU begyndte at stille krav. Vi stræber efter at samarbejde med arkitekter, bygherrer med flere, som vil nå noget ekstra i en bæredygtig retning. Vi har brug for utraditionelle metoder for at løse morgendagens udfordringer, når verden brænder, og mennesker brænder ud, fortæller ingeniør og indehaver af Ekolab, Jørgen Lange.
Han har selv beskæftiget sig med bæredygtighed lige siden sit afgangsprojekt som ingeniør i 1986, og Ekolab arbejder for øget bæredygtighed både eksternt i løsningen af opgaver for kunder og internt med arbejdsfællesskaber, hvor medarbejderne og samarbejdspartnere inviterer hinanden på banen til bedre opgaveløsninger.
Selvledende teams
Hovedparten af de 27 medarbejdere er uddannede ingeniører, som arbejder med en meget høj grad af demokrati i arbejdsfællesskabet og i selvledende teams. Ekolab søger at skabe”superteams” på basis af psykologisk tryghed, hvor medarbejderansvar og inklusion giver mindre bureaukrati, bredere involvering og bedre plads til den kreative tænkning, udvikling og refleksion.
– Vi prøver at udvikle os selv, så vi kan være professionelle og udvise empati også i forhold til samspillet med vores samarbejdspartnere, forklarer Jørgen Lange.
– Medarbejderne løser opgaverne meget kollektiv og bestemmer selv, hvilke kunder de vil arbejde med og fastsætter selv priser på opgaverne. Hos os er parolen ’du må arbejde med, hvad du vil, hvornår du vil, og hvor du vil’, siger han.
Ekolab har en HR-medarbejder i en stabsfunktion, som også er medarbejdernes egen trivselsperson, der skal værne om medarbejdernes trivsel med kontinuerlige målinger, der fører til handling og konkrete tiltag og understøttelse af teams.
Lange samarbejder virker
Ingeniørvirksomheden søger lange samarbejder med kunderne, og det er normalt, at mange medarbejdere har været knyttet virksomheden meget længe. Derfor er der meget gode samarbejdsrelationer mellem kunder og medarbejdere. Tilgangen virker for både kunderne og for Ekolab, som har en god økonomisk bundlinje og modtaget flere Gazeller og Succespriser. Stort set alle medarbejdere er kommet til Ekolab gennem netværk, men nu er ingeniører med de rette kvalifikationer meget efterspurgte på jobmarkedet. For øjeblikket søger Ekolab tre nye profiler, som kan se værdierne i deres tilgang, inden for henholdsvis commissioning, energi og indeklima samt el-projektering.
Tre søjler med ydelser i godt samspil
Ekolab arbejder med ydelse fordelt i tre overordnede søjler – projektering, bæredygtigheds-processer og udvikling.
Under projektering hører tekniske installationer, CTS og bygningsautomatik, energianalyse og -optimering samt indeklima.
– Vi er specialister i energi og indeklima, og mange bygherrer kan godt lide, at vi sætter os i deres sted og tænker i helheder i løsningen af opgaver. Vi gør meget ud at forstå, hvad vi skal og kan, og i den forbindelse kan vi også udfordre kunden og vores samarbejdspartnere, forklarer Jørgen Lange.
Bæredygtighedsprocesser omfatter bæredygtighedsledelse og -rådgivning, commissioning, certificering til DGNB, DGNB Drift, BREEAM, Svanemærket og EU-taksonomi. Og derudover har Ekolab forskellige enkeltydelser som LCA, LCC, kemi med videre.
Endelig er virksomhedens tredje kerneydelse udvikling med ESG-partnerskaber, udviklingsprojekter og undervisning.
– Ekolab er skabt på en tradition for udviklingsprojekter. Vi har eksperimenteret lige siden begyndelsen, og vi arbejder stadig for at skabe de bedst mulige løsninger og fremme en bæredygtig udvikling, og vi udvikler både eksternt og internt, siger Jørgen Lange, Ekolab.