Dagens Byggeri
  • Byggeri og anlæg
  • Arkitektur
  • Grønnere byggeri
  • Renovering
  • Energi og klima
  • Erhverv og politik
  • Arbejdsmarked
  • Partnere
    • Byggefakta
    • Prognosecenteret
    • Byggematerialer
    • NBS Nordic
  • Om Dagens Byggeri
  • Kontakt os
  • Medieguide
  • Temamagasiner
  • Kategorier
    • Byggeri og anlæg
    • Arkitektur
    • Grønnere byggeri
    • Renovering
    • Energi og klima
    • Erhverv og politik
    • Arbejdsmarked
  • Sponserede artikler
  • Nyhedsbrev
Dagens Byggeri
  • Byggeri og anlæg
  • Arkitektur
  • Grønnere byggeri
  • Renovering
  • Energi og klima
  • Erhverv og politik
  • Arbejdsmarked
  • Partnere
    • Byggefakta
    • Prognosecenteret
    • Byggematerialer
    • NBS Nordic
Sponseret

Digitalt værktøj kommer med hjælp til konkrete energiforbedringer

Hos ROCKWOOL Danmark A/S har man udviklet et værktøj til energiscreening, der gør det nemt for alle boligejere at efterisolere og dermed få opgraderet deres energimærker.
hænder på rockwool isolering
Der er et stort potentiale i den danske bygningsmasse, når det gælder energiscreening og optimering. ROCKWOOL hjælper gerne bygningsejerne igennem processen, blandt andet gennem dokumentation for tilbagebetalingstid og ikke mindst effekt.
Sponsoret af: Rockwool
2. sep. 2024 - kl. 07:00

Af Henrik Malmgreen

I den eksisterende bygningsmasse er der et kæmpe potentiale, når det gælder mulighederne for at reducere energi- og CO2-forbruget gennem en såkaldt energiscreening. Den giver nemlig mulighed for at identificere lige præcis, hvor indsatsen skal sættes ind med henblik på at opgradere en bygnings energimærke. Det kan være mere end almindelig svært at gennemskue præcist, hvor det skal ske, og derfor har man hos ROCKWOOL Danmark A/S udviklet et screeningsværktøj til dette.

Det henvender sig til alle, både private husejere og til f.eks. boligforeninger, ejendomsadministratorer, kommuner eller andre, der administrerer en portefølje af ejendomme. Værktøjet er udviklet af Project Manager Business Development Kristoffer Saunamäki fra ROCKWOOL, og han fortæller, at tanken med værktøjet er at hjælpe til med at gøre de eksisterende energimærker mere dynamiske samt fremtidssikre bygningsmassen.

Værktøj til energiscreening

Over tid undergår de fleste ejendomme forbedring i en eller anden udstrækning, og i den proces er udskiftning af isolering, efterisolering eller anden form for forbedring med henblik på at spare på energien en helt naturlig proces. Lige præcis, hvordan man opnår det bedste forhold mellem indsats og resultat, kan imidlertid være svært at overskue, især hvis man skal opnå et samlet overblik over en række ejendomme.

Derfor har vi i ROCKWOOL udviklet et værktøj til energiscreening, hvor der er fokus på netop energimærkerne. Bæredygtighed som begreb og, hvorledes vi kan gøre energimærkerne mere dynamiske er oppe i tiden, og i sidste ende handler det om at gøre det så let som muligt for kunderne at finde frem til den rigtige løsning, når det gælder effektiv energioptimering af deres ejendomme, forklarer Kristoffer Saunamäki.

Kristoffer Saunamäki, der er Project Manager Business Development i ROCKWOOL i Danmark, har udviklet et porteføljeværktøj, der gør det enkelt at håndtere energioptimeringsprojekter og identificere, hvad effekten vil være.

Opdatering af energimærker

Som grundregel er et energimærke gyldigt i 10 år, men det siger sig selv, at det er i ejerens interesse, at det opdateres i takt med, at en bygning forbedres. Det bør dog kunne ske så nemt og enkelt som muligt, hvilket vil sige, at der grundlæggende ikke er nogen grund til at starte helt forfra hver eneste gang. Tanken bag værktøjet er, at give et overblik over det eksisterende energimærke og dermed finde de bedste løsninger til at forbedre det. Samtidig kan man følge forbedringerne over tid, så man dermed får en vurdering af ejendommens nye energimærke.

– F.eks. ved større renoveringsarbejder skal en ejendoms energimærke opdateres, og i den forbindelse er det klart en fordel, at man kan arbejde videre med de data, der allerede ér registreret i BBR-registret. Det værktøj, vi har udviklet, sammenholder informationerne fra energimærkerne med informationerne i BBR-registret, og det er godt, fordi boligejeren eller boligadministratoren på den måde får klar besked om mulighederne for forbedring, siger Kristoffer Saunamäki videre.

Overblik over rentabiliteten

Han beretter, at interessen for værktøjet, der har været i brug igennem cirka et års tid, er stor. I løbet af den periode er det blevet benyttet til at lave i omegnen af 100 energiscreeninger, og Kristoffer Saunamäki, der netop er ansat som energispecialist i ROCKWOOL, føjer til, at potentialet for energibesparelser i den danske bygningsmasse er stort. Endnu en fordel er, at det er ganske gratis at anvende værktøjet.

– Som ejendomsadministrator – stor eller lille – har man naturligvis en fornemmelse af, hvor skoen trykker, når det handler om at vurdere en bygnings tilstand. Men ofte skal sådan et stykke arbejde sættes ind i en budgetmæssig sammenhæng, hvilket betyder, at det giver sikkerhed for investeringens rentabilitet, når det på forhånd er muligt at få en helt konkret vurdering af denne, blandt andet i form af tilbagebetalingstiden.

Håber på bred udbredelse

Som eksempel kan nævnes en kommune med et større antal ejendomme. Med værktøjet er det muligt at automatisere dataindsamlingen og registrere energimærket for hver enkelt ejendom. Ved hjælp af dette er det derefter muligt at identificere dels, hvilke og hvor mange materialer, der skal anvendes, give et prisoverslag samt ikke mindst, hvor stor besparelsen på varmeregningen bliver og dermed, hvor megen energi, der spares.

– Samtidig gives der et overslag over den mængde CO2, der efterfølgende spares til gavn for miljøet. Nok så vigtigt er det imidlertid også at notere sig, at når en ejendom forbedres energimæssigt, og f.eks. løftes en energiklasse op, vil den typisk stige i værdi, hvilket ligeledes kan dokumenteres gennem værktøjet, forklarer Kristoffer Saunamäki, som ligeledes håber på, at det bredt set vil vinde genklang hos ingeniører og rådgivere i byggebranchen.

Rockcycle – genbrug af ROCKWOOL igen og igen

Det at kunne reducere energiforbruget i en bygning er godt for klimaet. Men også på andre områder har ROCKWOOL blikket rettet mod det at spare på CO2-aftrykket. Blandt andet gennem ordningen Rockcycle, hvor man tager brugt stenuld retur og genbruger det til ny stenuld. Siden 1994 har ROCKWOOL genanvendt overskydende isoleringsfraskær fra byggepladser, der ellers ville ende på deponi. I 2012 fandt ROCKWOOL desuden en løsning til at genbruge gammel isolering fra renoverings- og nedtagningsprojekter samt kommunale genbrugsstationer i samarbejde med RGS Nordic.

De indsamler stenulden, sorterer og granulerer den, hvorefter den sendes til genanvendelse på ROCKWOOL’s danske fabrikker og indgår som sekundær råvare i produktionen af ny stenuldsisolering. Siden samarbejdet med RGS startede, har ROCKWOOL modtaget ca. 65.000 tons stenuld til genbrug, og der er en positiv stigning i mængden af returuld, hvor man de seneste år har modtaget ca. 10.000 tons om året. Rockcycle genbrugsordningen, som man er stolt af sparer ressourcer, reducerer miljøpåvirkningen og tager hånd om produkterne i en i princippet uendelig cyklus fra vugge til vugge.

Læs mere på: www.rockwool.dk

Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeris uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.
Mest læste artikler
Dagens Byggeri - Tema magasiner

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret inden for byggebranchen og få adgang til nyheder og analyser. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Image
Byggeri og anlæg

Ugens udbud: 48 familieboliger i Solbjerg og ca. 17 km ringforbindelse mellem Give og Tørring

Image
Arbejdsmarked

Robot gør klar til at indtage stilladsbranchen

Image
Sponseret

Robot skærer fibergips og træbeton på byggepladsen

Image
Erhverv og politik

Nedgang fortsætter for ingeniørfirma

Image
Arkitektur

Vinder nyt boligkvarter: Skal give puls og ro til Vestegnen

Image
Sponseret

IBF er klar med en helt ny generation af CO2-reducerede belægningsprodukter

Image
Erhverv og politik

Overgår egne forventninger – løfter bunden med 119 %

Image
Erhverv og politik

Hun bliver stadsarkitekt i Odense Kommune: ”Et fagligt kald”

Mest læste
Dagens kommentar
Kommentar

En stor dag for vores kolleger ude på byggepladserne

Ejendomsejere skal tage større ansvar og forstå, hvem kunden i virkeligheden er

Håndværkerne udnytter ikke de sociale mediers potentiale

Se alle kommentarer
Dagens Byggeri - Tema magasiner
Image
Erhverv og politik

Geopartner satser på mere lokal ledelse

Image
Byggeri og anlæg

Nu igangsættes flere nye boliger end der afsluttes

Image
Sponseret

Woodsafe offentliggør åbent brev til træbranchen og indkøbere:

Tema: Nordatlanten - Juni 2025

Se alle temaartikler
Image
Sponseret

Dansk byggevirksomhed i Grønland – styr på regler og økonomi

Selv om der gennem rigsfællesskabet er tætte bånd mellem Grønland og Danmark, er der alligevel n...

Image
Sponseret

Ekspert i fodboldbaner til de arktiske egne

Image
Sponseret

ICM Safety vil ændre sikkerhedskulturen på arbejdspladser i Nordatlanten

Image
Sponseret

Fluenet.dk – netløsninger i Nordatlanten – søger partnere og forhandlere

Image
Byggeri og anlæg

12-årsplan for Odense er vedtaget: 400 hektar til nyt erhvervsområde

Image
Erhverv og politik

Panelet: 6 toplederes syn på ordentlighed

Image
Kommentar

En stor dag for vores kolleger ude på byggepladserne

Image
Arbejdsmarked

DI Byggeri om nyt krav på byggepladser: Det handler om tryghed og orden

Image
Byggeri og anlæg

Nrep og MT Højgaard Danmark indgår aftale om nyt kontor i Nordhavn

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret inden for byggebranchen og få adgang til nyheder og analyser. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret inden for byggebranchen og få adgang til nyheder og analyser. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Image
Byggeri og anlæg

Genoptager arbejdet på Vanløse-renovering: ”Begge har måttet bide i det sure æble”

Image
Kommentar

Ejendomsejere skal tage større ansvar og forstå, hvem kunden i virkeligheden er

Image
Byggeri og anlæg

MT Højgaard Danmark skal opføre verdens største UNICEF-centrallager

Image
Erhverv og politik

Konkurser og opløsninger – uge 26

Image
Erhverv og politik

Tscherning Gruppen runder 1 milliard: ”Jeg er vanvittigt stolt”

Image
Energi og klima

Skanderborg åbner for næste skridt i to VE-projekter

Image
Byggeri og anlæg

Efter flere års forberedelse: TL Byg opfører ny idrætshal i Hjallerup

Image
Kommentar

Håndværkerne udnytter ikke de sociale mediers potentiale

Image
Arkitektur

Stor københavnsk tegnestue åbner kontor på Fyn

Image
Byggeri og anlæg

InstallatørGruppen vokser med traditionsrig Herning-virksomhed

Image
Kommentar

Virksomhederne drukner i statens formular-kaos

Image
Arkitektur

Ny skole ved Kødbyen giver nyt liv til funktionalismens formsprog

Image
Kommentar

AI kan redde byggeriets SMV’er fra at blive knust af klimakravene

Image
Byggeri og anlæg

Danskernes boliger bliver større, men behovet er reelt mindre

Image
Byggeri og anlæg

Sterilcentral bliver et fyrtårn for fremtidens hospitalsbyggeri

Image
Grønnere byggeri

Samarbejde på tværs af Østersøen vil byggeaffald til livs

Image
Byggeri og anlæg

DI forventer vækst i bygge- og anlægsbranchen de kommende år

Dagens Byggeri samler bygge- og anlægsbranchen med de vigtigste nyheder


Kategorier

Byggeri og anlæg
Arkitektur
Grønnere byggeri
Renovering
Energi og klima
Erhverv og politik
Arbejdsmarked

Redaktion

Chefredaktør
Kenneth Jørgensen
+45 32 71 63 08
[email protected]

Tilmeld nyhedsbrevet

Salg

Vedrørende annoncering:
[email protected]

Materiale

Materiale sendes til:
[email protected]

Kontakt

Dagens Byggeri
Stationsparken 25, 2. sal
2600 Glostrup
CVR: 30697812
+45 4445 6000


Copyright © 2024 Dagens Byggeri.
Læs vores behandling af personoplysninger og vilkår for brug.